Paj eller bullar? Varför välja? Kombinera båda i en ljuvlig kanelbulle fylld med vaniljkräm, toppad med äpple och smuldeg. Drömbullen med allt gott man önskar sig till fikat!
Ca 25-30 st
Degen:
150 g smör rumsvarmt
5 dl mjölk
50 g (1 pkt) jäst
1 dl strösocker
1 msk mortlade kardemummakärnor
Ca 12 vetemjöl
Fyllning 1:
150 g smör
1,5 dl strösocker
2 tsk kanel
1 tsk kardemumma
Fyllning 2:
4 dl mjölk
11 msk snabbvispad vaniljsås pulver (marsans)
1 tsk vaniljsocker
Topping:
2 äpplen
1 tsk kanel
Smuldeg:
75 g smör, skär i kuber
1 dl vetemjöl
2 dl havregryn
0,5 dl socker
Pensling:
Uppvispat ägg
Pärlsocker (eller smält smör och strösocker)
Gör såhär:
Degen: Lös upp jästen med ljummen mjölk. Tillsätt smöret i bitar, socker och kardemumma. Häll mjöl i bunken och börja knåda långsamt, häll inte all mjöl på en gång utan gå på känsla. Degen ska vara smidig och lättarbetad. Arbeta degen kraftigt, cirka 5-7 minuter med maskin eller 10 minuter för hand, tills den känns smidig. Täck bunken med en plastpåse och låt jäsa i 45 min i rumstemperatur.
Fyllning och topping: Blanda samman alla ingredienser till fyllningarna i separata skålar. Låt vaniljkrämen stelna i kylen i 5 min. Blanda ihop alla torra ingredienser till smuldegen, häll i smörkuberna och blanda tills du får en smuldeg. Skala och hacka äpple i små bitar, lägg i en skål, tillsätt kanel och blanda.
Häll ut degen på mjölat bord och dela i 3 delar. Kavla ut varje del till en avlång platta. Bred på fyllningen smörfyllningen och vik sedan plattan i mitten. Kavla försiktigt och jämna till degen. Skär sedan ut långa remsor. Snurra remsorna och forma till en bulle. Lägg på en plåt med bakplåtspapper, täck med bakduk och låt jäsa i 45 min.
Värm ugnen till 225°. Pensla bullarna med uppvispat ägg. Spritsa försiktigt vaniljkrämen mitt i varje bulle. Toppa med äpple och smuldeg, Baka mitt i ugnen i ca 12 min.