Palpina- Kurdisk linssoppa

Palpina är en fräsch och nyttig kurdisk linssoppa med stekt portlak. Vilket lyft portlak gav linsoppan! Riktigt gott blev det. Portlak är en nyttig ört som är full med omega 3 och c-vitamin. Om du inte hittar portlak i affären så kan du ersätta det med spenat eller mangold.

6 portioner linssoppa
4 dl gula/röda linser
1 dl ris (basmati- eller jasminris passar bra. Riset kan uteslutas.)
1 liter vatten
2 st grönsaksbuljongtärningar
1 stor gul lök
2 knippen portlak (ca 250 g, läs tips nedan)
4 msk tomatpuré
1 tsk spiskummin
Salt och svartpeppar
Saften från ca en citron
Olja till stekning
TIPS! Om du inte hittar portlak så kan du byta ut det mot mangold eller spenat.

Gör såhär:
Koka upp linserna, skumma av och sänk värmen till medelvärme. Skölj riset och blanda det med linserna, rör om då och då så riskornen inte lägger sig på botten av grytan och bränns fast. Krydda med buljong, salt och svartpeppar. Låt puttra på medelvärme under grytlock i ca 45 min, späd ut med mer vatten vid behov.

Finhacka löken i tärningar och hacka portlaken. Hetta upp olja och stek löken tills den får färg. Vänd i tomatpurén och stek lite till. Tillsätt portlak och stek i 2-3 min under omrörning. Vänd sedan ner det i soppan och låt den stekta portlaken få puttra med i soppan i ca 10 min. Smaksätt soppan med citron och spiskummin, låt puttra 5 min till.

Join the Conversation

  1. Henrik says:

    Testade detta för ett par veckor sen. Hela familjen älskade det. 🙂

  2. Sonja says:

    ohhh, hade ingen tomatpure hemma, men har haft i paprikapure. Hoppas det blir gott ändå.

  3. Mums vad gott det var! Är så roligt att prova recept från hela världen. Jag brukar göra röd linssoppa med röd currypaste men detta var en annan variant som ju var lika god.

    1. Jätte gott..min man älskade den♥️

  4. Pernilla says:

    Men vad god den blev, påminner lite om nässelsoppa i smaken.

  5. Vart köper man Portlak? Hittar ingenstans. Är det på burk eller färskt i knippe?

  6. Linda says:

    Bästa linssoppan!!!!

  7. Pernilla says:

    Blev mer gryta än soppa för mig trots dubbla mängden vatten. Använde spenat. Blev dock väldigt gott, serverade till ugnsstekt kyckling. Resterna har jag haft som fyllning i klämmacka, mums!

  8. Anonym says:

    Ska den verkligen puttra i 45 min? Tycker linserna blir överkokta, blir lite sörjigt.

  9. Kramapan says:

    Frågade efter portlak och efter litet googlande på bilder fick jag Vattenkrasse! Prova i affärer el torgstånd som drivs av folk från regionen/mellanöstern. Grytan mycket god.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close