Buffé/ Grillat/ Grönsaker/ Potatis/ Röror och guckor/ Såser & Dressingar/ Spanien/ Veganskt/ Vegetariskt

Papas Arrugadas med mojosåser

När jag var på Kanarieöarna njöt jag av detta varje dag och jag tröttnade aldrig. Så himla gott! Salta potatisar med två fantastiska såser. Lika läckert att serveras som en aptitretare, tillbehör vid maten, på buffen eller en hel rätt!

4-6 portioner
Potatisarna:
1 kg små fasta potatisar
1 dl salt (gärna havssalt)
Såserna:
Mojo rojo (röd sås)
2 röda paprikor
1-2 st röda chili (valfritt)
Vitlök (läs tips nedan)
1 skiva vitt bröd eller 0,5 dl ströbröd (jag tog ströbröd)
2 tsk paprikapulver
1 tsk spiskummin
2 msk vitvinsvinäger (läs tips nedan)
Ca 0,5-3/4 dl olivolja
Salt & peppar
Mojo verde (grön sås)
2 gröna paprikor
1 knippe koriander eller persilja (jag mixade båda sorter i min sås)
1-2 gröna chili (valfritt)
Vitlök
1 skiva vitt bröd eller 0,5 dl ströbröd
1 tsk spiskummin
2 msk vitvinsvinäger
Ca 0,5-3/4 dl olivolja
Salt & peppar

TIPS! Ju mer salt du har i desto skrynkligare och vitare potatisarna blir. Mängden vitlök kan du justera efter smak, i många recept rekommenderas ca 4-6 vitlöksklyftor, det är alldeles för mycket för min smak. Vitlöken kommer att ta över men om man gillar det så kör på bara! Jag hade 1 klyfta i varje sås. Vinägern kan du byta ut mot limejuice om du föredrar det.

Gör såhär:
Börja med såserna. Paprikorna får du gärna grilla i ugnen, inte ett måste men det blir så gott med lite rökighet och sötman från paprikan kommer fram ordentligt när det grillas. Lägg på ett galler, grilla mitt i ugnen på 225°, gärna med grillfunktion på tills skalet svartnar, ca 15 min. Låt svalna, skala och kärna ur paprikorna. Det är ok om du inte lyckas dra av all skal, allting ska ändå mixas. Gör en sås i taget, lägg alla ingredienser till varje sås i en mixer och mixa såsen slät. Börja med den mindre mängd olivolja och känn efter om det behövs mer, såsen ska varken vara rinning eller tjock i konsistensen. Låt såserna gotta sig en stund i kylen innan servering. De klarar sig fint i kylen i 4-5 dagar.

Potatisarna: Lägg potatisarna och salt i en kastrull, häll vatten tills det precis täcker potatisarna. Koka upp och låt puttra tills potatisarna mjuknar. Sila av och lägg sedan i en torr stekpanna, stek på medelvärde tills potatisarna känns torra och lite skrynkliga. Servera med dippsåserna.

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply
    Elisabeth
    22/06/2020 at 17:00

    Hej!

    Ser väldigt gott ut!
    Kan man byta vitvinsvinägern mot äppelcidervinäger?

  • Leave a Reply