Pasta all’Ortolana

Pasta all’Ortolana som betyder “grönsakshandlarens pasta” är en läcker rätt som är perfekt att laga på sommaren när många goda grönsaker är i säsong. Variera rätten med grönsaker efter smak. De flesta grönsaker funkar alldeles utmärkt att ha i. Lika smarrig att servera varm som kall. Pasta all’Ortolana är en perfekt picknick rätt att packa ner i matlådan och njuta av ute i solen.

4-6 portioner
300 g valfri pasta
1 röd eller gul lök
4 vitlöksklyftor
450 g körsbärstomater
1 näve färsk basilika
Olivolja
Salt & pepar
Citron att pressa över vid servering (valfritt)
Ca 1 kg grönsaker (läs tips)
1 aubergine
1 liten zucchini
1 knippe sparris
1 röd paprika
Champinjoner
TIPS! Variera grönsaker efter smak och säsong. De flesta grönsaker funkar alldeles utmärkt att ha i.

Gör såhär:
Hacka lök, aubergine, zucchini och paprika i tärningar. Hacka vitlök fint, hacka champinjoner i skivor och bryt sparrisen i bitar (kasta bort den träiga delen på sparrisen). Dela körsbärstomaterna i halvor.

Hetta upp olja och stek lök tills den får färg. Vänd i aubergine, zucchini, paprika och stek under omrörning i ca 3-4 min. Tillsätt champinjoner, vitlök och fortsätt stek under omrörning nån minut. Vänd slutligen i tomat, sparris, salt, peppar och stek lite till. Låt grönsakerna svettas på medelvärme under lock i ca 10 min.

Koka pastan al dente, precis innan du silar av pastan tar du tillvara på 2 dl av pastavattnet. Sila av pastan och vänd sedan ner i stekpannan med grönsakerna. Tillsätt pastavatten, färsk basilika, ringla olivolja över och servera. Strö gärna svartpeppar och pressa citron över rätten vid servering.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close