Samsa-Uzbekisk samosa

Frasiga och läckra uzbekiska piroger. Degen är en blanding mellan filodeg och smördeg. Den görs på ett speciellt sätt som gör att samosan blir extra frasig och fina i formen. Lite pilliga att göra men inte det minsta svåra. Om det blir några samsas över kan du frysa in dem, klarar sig i frys upp till 3 månader. Servera som en hel måltid med sallad och mango chutney eller som tillbehör vid maten.

Ca 30 samsa
Degen:
Ca 10 dl vetemjöl
4 dl vatten
1,5 tsk salt
2 msk olja (olivolja eller neutral olja funkar bra)
Fyllning:
500 lammstek eller grovmalen lammfärs (läs tips nedan)
2 gula lökar
1 tsk stötta spiskumminfrön eller malen spiskummin
Salt & peppar
Pensling:
125 g rumsvarmt smör
1 ägg
Garnering (valfritt):
Kumminfrön
Sesamfrön
TIPS! Autentiska samsa görs med lammkött som hackas i små tärningar men det funkar även med lammfärs, nötfärs eller vegofärs.

Recept på samosa hittar du HÄR! empandas HÄR! och meat pies HÄR!

Gör såhär:
Förbered degen först. Blanda ihop alla ingredienser och knåda degen smidig en stund, gärna i 10 min i bakmaskin eller för hand. Degen ska kännas luftig, varken för kladdig eller kompakt. Tillsätt eventuellt lite mer mjöl om den känns för kladdig. Täck ordentligt med plast och låt vila i rumstemperatur i 45 min.

Dela degen i två bitar. Kavla ut en deghalva till en tunn rektangulär platta på ett ordentligt mjölat bakbord. Kavla sedan ut den andra deghalvan. Smörj ovansidan av en degplatta med rumsvarmt smör, lägg den ena degplattan över och smörj även den med smör. Rulla ihop från långsidan på samma sätt som du gör när du ska baka kanelbullar. Mjöla längden ordentligt och snurra ihop den. Lägg på ett fat, täck med plast och låt vila i kylen i 60 min, eller över natten.

Förbered fyllningen. Hacka lammstek i små tärningar om du använder det. Hacka löken fint. Blanda ihop alla ingredienser till fyllningen (köttet ska var rå).

Lägg deglängden på ett mjölat bakbord och skär den i ca 30 bitar. Täck bitarna med kökshandduk. Värm ugnen till 225°, över och undervärme. Klä en långpanna med bakplåtspapper.

Kavla ut degbitarna på mjölat bakbord till runda plattor. Täck degplattorna ordentligt med bakduk. Lägg ca 2 msk fyllning på en degplatta och vik ihop till en triangel, nyp kanterna ordentligt. Lägg på en plåt med skarven nedåt, pensla med ägg och strö på sesam eller kumminfön. Baka pirogerna gyllene mitt i ugnen i ca 15 min. Låt svalna under bakduk.

Join the Conversation

  1. Bästa progdegen någonsin! Frasiga och lätta utan att vara lika mäktiga som smördeg och mycket lättare att göra!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close