Pestosnurra- Flätat bröd

Vilket gott bröd! Mjukt, luftigt och full med smaker, en härlig pestosnurra. Brödet är så vackert att den nästan ser ut som dekoration på middagsbordet. Bryt av en bit och njut av smakerna till soppan, salladen eller varför inte till en god gryta. Ett helt veganskt bröd, fri från mejeriprodukter. 
Fotor_144535040486528Fotor_144535259197981

1 stor pestosnurra
3 dl vatten
0,5 dl olja (raps- eller olivolja)
Ca 10 dl vetemjöl (gärna vetemjöl special)
2,5 tsk torrjäst eller 30 g färsk jäst
1,5 tsk salt
1,5 tsk socker
Ca 140 g pesto

Gör såhär:
Blanda alla torra ingredienser i en bunke, även torrjäst. Om du använder färsk jäst löser du upp den i lite vätska. Blanda vatten och olja i en kastrull, värm fingervarmt (ljummet, ca 37°). Blanda vätska med mjölblandningen och knåda degen smidig en bra stund. Tillsätt mer mjöl om degen känns för kladdig. Täck bunken med en plastpåse och låt jäsa i rumstemperatur 1 timme, eller några timmar i kylen, 2-8 timmar.

Mjöla ett bakbord ordentligt och kavla ut en rektangulär platta, smeta på peston jämnt över hela degen. Rulla till en längd och skär sedan längden i mitten med en vas kniv. Fläta ihop de båda delarna och snurra till dem lite så du får en fin marmorerad längd. Snurra sedan runt den som en bulle, lägg i en rund springform med avtagbar kant. Klä gärna formen med bakpapper eftersom det kan läcka olja från peston. Täck med en bakduk och låt jäsa i ca 45 min i rumstemperatur. Värm ugnen till 225°. Ta in brödet mitt i ugnen, sänk värmen till 200° och baka i ca 35-40 min. Serveras gärna varm som tillbehör till soppa, bröd eller en god gryta.
Fotor_144535052050749Fotor_144535057294016Fotor_144535061154120Fotor_144535065088666Fotor_144535126145114Fotor_144535259197981

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close