Ramen av snabbnudlar

Idag hade jag en grymt rolig lektion med mina elever på Fryshuset i Husby. Vi pratade om den femte smaken umami! När jag hör umami så tänker jag direkt på ramensoppa. Själva basen och den viktigaste delen på en riktigt god ramensoppa är buljongen. Buljongen till en ramensoppa kan tillagas på många olika sätt och den ska gärna kokas några timmar så den mustiga umamismaken kommer fram. Vår lektion är bara 1,5 timme så vi har inte riktigt tid att koka upp en äkta buljong till en ramen. Så vi gjorde en “fuskvariant” med snabbnudlar och det blev galet gott det med! Vi tittade först lite snabbt på ett avsnitt från Chef’s table om kocken Ivan Orkin som är en riktig umami- och ramenmästare. Avsnittet kan du se på Netflix, från säsong tre av Chef’s Table. Efter att vi fått inspiration från Ivan Orkin kavlade vi upp ärmarna och gjorde vår egna version. Eleverna var så grymma och jobbade som riktiga ramenstjärnor i köket! Här kommer recept och tips på hur du förvandlar dina snabbnudlar till en mustig “fuskramen”.

1 portion
1 påse snabbnudlar
Hett vatten
Detta hade vi som topping (läs tips):
Oumph (vi tog smaken Bibim Oumph)
Kimchi
Löskokt ägg
Finhackad färsk chili
Hackad salladslök
Koriander
Böngroddar
2 st champinjoner
Rostade sesamfrön
1 droppe sesamolja
Ca 1 msk soja
TIPS! Här kan du verkligen gå loss med din topping och ha på precis vad du önskar och har hemma. Allt från kyckling, räkor, oumph, olika sorters grönsaker, bönor, örter, nötter, tofu osv funkar alldeles utmärkt.

Gör såhär:
Börja med att förbereda all topping. Hacka alla grönsaker, koka ägget. Stek Oumph i olja. Stek champinjonerna på hög värme i en helt torr stekpanna tills de slutar vätska sig. Lägg snabbnudlarna med sina kryddor i en skål. Häll hett vatten över. Rör om tills nudlarna mjuknar. Droppa soja och sesamolja i soppan. Garnera med topping. Hugg i njut! Smaklig spis 😀

Join the Conversation

 1. Barbro Larsson Svanberg says:

  Hej,
  Kan du hjälpa mig med ett RAMENRECEPT utan SVAMP, vegansk?

 2. Sebastian says:

  Men herregud människa, hur svårt ska det vara att ta bort svampen ur receptet? 🙂 Som hon säger är det mesta möjligt att slänga i en nudelsoppa. Våga att testa själv!

 3. Sarah says:

  Hej Zeina!
  Jag ÄLSKAR dina recept! Framförallt dina autentiska som t.ex thai red curry OMG! Smakar som på thairestaurang eller i Thailand! TACK!

  Jag har en fundering – finns det någon chans att du kan tillaga en autentisk japansk ramensoppa med mustiga smaker och som kokat länge?

  Varma hälsningar
  Sarah, Umeå

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close