Mjuk och saftig saffranskaka med vaniljkräm i smeten. Den smakar underbart! Du kan förberedda kakan 1-2 dagar innan servering, den blir desto godare om den får stå och gotta i sig i kylen. Det är precis samma recept som min ljuvliga vaniljkaka, receptet på den hittar du HÄR! Jag har tillsatt saffran i smeten, det blev en fullträff.
Ca 20 bitar saffranskaka
Vaniljkräm:
6 msk snabbvispad marsanpulver (se bild)
4 dl mjölk
1 msk vaniljsocker
Smet:
1 g saffran (0,5 g saffran funkar också för mildare saffransmak)
250 g rumstemprerad smör
4 dl socker
4 st ägg
3 tsk bakpulver
5 dl vetemjöl
Garnering:
1 dl grovhackade pistagenötter
Gör såhär:
Stött saffranet med 1 tsk socker i en mortel. Häll över 1 msk kokhett vatten och ställ åt sidan.
Värm ugnen till 175°. Blanda mjölk, vaniljpulver och vaniljsocker tills du får en kräm, låt stelna i kylen. Rör rumsvarmt smör och socker med en elvisp tills det blir luftigt. Häll i saffranet och vispa i ett ägg i taget. Blanda mjöl, bakpulver och sikta ner det i äggblandningen. Häll i vaniljsåsen och blanda försiktigt. Se till att allt blandas ordentligt, rör allting med en slickepott eller slev.
Häll ut smeten i en långpanna med bakplåtspppaer, ca 30×40 cm. Strö på nötterna. Grädda mitt i ugnen i ca 20-25 min. Låt kakan svalna och ställ sedan i kylen. Servera kakan kall. Låt gärna stå i kylen några timmar innan servering, den blir desto godare dagen efter den har bakats.
De här är underbart goda! Vet du om de går att frysa? Alternativt hur länge man kan ha de i kylen?
Älskar din blogg
Åh tack snälla 😀 Det funkar jättebra att frysa in kakan och de håller i kylen i ca 7 dagar. Kram