Salata Mishwiya är en tunisisk sallad med grillade grönsaker. Serveras gärna med ägg, oliver, tonfisk och en bit bröd. Passar även utmärkt till grillat eller fisk. Godast blir det förstås om grönsakerna grillas över kol men det funkar även i ugnen.
1 tallrik Salata Mishwiya
1 aubergine (går att uteslutas, ersätt då med 2 paprikor)
1 gul- eller rödlök
2 paprikor
2 stora tomater
3 vitlöksklyftor
1-3 st chili (beroende på hur stark du vill ha den)
0,5 tsk spiskummin
2-3 msk citronsaft från färsk citron
Salt & Peppar
Gör såhär:
Värm ugnen till 250° med grillfunktionen på. Nagga auberginen med en gaffel så den inte spricker i ugnen, skär löken i klyftor. Lägg alla grönsaker på ett galler och grilla mitt i ugnen. Ta ut grönsakerna allt eftersom de blir klara. De ska svartna i skalet och mjukna till inuti. Lägg i en kastrull eller en skål och täck med lock, låt grönsakerna svalna och svettas. Skala allting och ta bort kärnorna från paprikan och chili, ta även bort skaften från tomaten. Låt rinna av i en sil. Finhacka eller pulsera snabbt i en matberedare. Det ska vara lite bitar i röran, inte slät som en puré. Smaksätt med salt, papper, spiskummin och citron. Lägg upp på fat, garnera med kokta ägg eller tonfisk, oliver och olivolja.