Fransk favorit med sitt ursprung från staden Nice. Hur läckert är det inte att ställa fram ett fat sallad nicoise på middagsbordet? Trots den lyxiga touchen över denna sallad så är den verkligen busenkel att laga. Välj fritt om du vill servera den med tonfiskfilé eller tonfisk på burk och du kan variera salladen med grönsaker efter smak.
4 portioner
2 st färska tonfiskfiléer eller 400 g tonfisk i olja
4 st ägg
Flingsalt & peppar till servering
Citronvinägrett:
Juice från 1 citron
1 dl olivolja
1 msk vitvinsvinäger
2 tsk dijonsenap
Salt & svartpeppar
Grönsaker (läs tips nedan):
1 romansallad
200 g tomater
200 g haricot verts (färska eller frysta)
8 st små potatisar
0,5 rödlök
1 näve kalamataoliver
1 näve stora kapris
TIPS! Du kan tillsätta mer grönsaker som gurka, jordärtskocka, paprika osv. Man har gärna även ansjovisfiléer i en sallad nicoise, tillsätt det om du vill. Jag körde utan och höll salladen simpel.
Gör såhär:
Blanda ihop alla ingredienser till vinägretten och ställ åt sidan. Koka äggen, koka potatis mjuka och låt svalna. Koka haricot verts ca 3 min, sila av och skölj i kallt vatten. Hacka romansallad, tomat och lök. Skala ägg och dela i halvor, skär potatisen i skivor.
Stek tonfiskfilé på hög värme max 1,5-2 minuter på varje sida. Den ska fortfarande vara rosa i mitten. Krydda filén med salt och peppar, låt vila och skär sedan i skivor.
Lägg romansallad på ett fat. Toppa med alla grönsaker, kapris och oliver. Ringla vinägrett över grönsakerna. Toppa med tonfisk, ringla vinägrett även tonfisken. Toppa gärna med flingsalt och lite svartpeppar vid servering.
Tonfiskfilé bortfaller i dagens ekonomiska läge. Jag tycker inte om tonfisk på burk så det får bli några sardeller och några av dem.urburken sparas till morgondagens pastarätt.