Lyssna på det här! Frasig baklava fylld med valnötter, kanel, penslad med massa smör, toppad med kolasås, flingsalt, glass och ännu mer kolasås. Ja men ni hör! Drömgod baklava med extra allt.
6 st baklava
12 st ark filodeg (ca 250 g)
300 g nötter (använd valfri sort, jag tog valnötter)
150 g smör
1,5 tsk kanel
Caramelsås:
2 dl vispgrädde
1 dl ljus sirap
1 dl brunt farin strö
0,5 tsk vaniljsocker
Garnering:
Flingsalt
Servering:
Glass
Gör såhär:
Börja med kolasåsen. Blanda alla ingredienser i en liten kastrull och koka upp under omrörning i ca 5-7 minuter, tills såsen tjocknar och blir trögflytande. Låt såsen svalna. Lägg sedan i en burk med lock.
Hacka nötterna fint och blanda med kanel. Smält smör och blanda 50 g smält smör med nötterna. Resten av smöret ska du pensla baklavan med.
Värm ugnen till 225°, över och under värme. Pensla ett ark filodeg med smör, lägg ett till ark filodeg över och pensla med smör. Lägg nötter längs kanten på långsida och rulla ihop till en lång rulle. Rulla sedan ihop den som en ”kanelbulle” och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Fortsätt att göra samma sak med resten av filodegen och fyllningen. Pensla snurrorna med lite smör. Grädda gyllene och frasiga mitt i ugnen i ca 12-15 min.
Ringla kolasås över baklavan när den är helt nybakad och varm. Låt suga åt sig lite av kolasåsen. Toppa med flingsalt, glass, lite mer kolasås och servera direkt! Mums!
Schnitzel är en mycket populär rätt i många delar av världen. Inte så konstigt! Av få ingredienser kan du få ihop en riktigt smarrig rätt😍 Servera den frasiga kycklingschnitzeln med en god champinjonsås och potatis👌 Supergott och enkelt! Recept i min profil @zeinaskitchen
TÄVLING🏆
5 personer har chansen att vinna Middagskompassen. Kokboken med läckra, lättlagade och klimatsmarta recept 💚
För att vara med och tävla
🌶Skriv vilken råvara som är din favorit i kommentarerna
🌶Tagga två kompisar och följ @zeinaskitchen
5 slumpmässiga vinnare utses den 19 juni🥳
Lycka till ❤️
Snabb lahmacun gjord på tortillabröd. Supergod köttfärspizza som passar perfekt att bjuda på till vardags eller till fest. Allra godast att avnjutas varm men funkar också strålande att servera kall på buffén❤️
6 portioner
12 st mellanstora tortillabröd
Fyllning
Ca 500 g köttfärs
1 lök (röd eller gul)
1 grön paprika
3 st tomater
1 liten knippe persilja
2 msk paprikapuré (kan ersättas med 2 msk tomatpuré+1 msk paprikapulver)
1 msk tomatpuré
2 msk granatäppelsirap (kan uteslutas)
1 msk rapsolja
Salt & peppar
Serveringsförslag:
Citron att pressa över
Valfria grönsaker bredvid som tex tomat, lök, oliver, persilja, picklade grönsaker
Gör såhär:
Finhacka alla grönsaker och blanda sedan ihop med alla ingredienser till fyllningen. Lägg köttfärsröran i en sil och låt rinna av en stund. Värm ugnen till 225°, över och under värme. Lägg tortillabröd på en plåt med bakplåtspapper. Fördela fyllningen jämnt över hela brödet, tryck ut fyllningen med fingrarna och snåla inte med fyllningen, den krymper ihop i ugnen. Baka i nedre delen av ugnen i ca 12-15 min, tills färsen är klar och tortillabröden fått frasiga kanter.
Hej Zeina! Funkar dessa att äta dagen efter och kanske värma lite snabbt i mikrovågsugnen? Tänkte laga till jobbet, bjuda på dessa härliga kringlor!
Allt gott! Du är bäst på det här med mat! <3