Sjömansbiff är klassisk husmanskost som tilltalar de flesta. Jag gör en förenklad version av denna rätt och använder köttfärs istället, det blir en så kallad “Dansk sjömansbiff”. Jag är väldigt förtjust i rätter som sköter sig själv i ugnen tillsammans med alla sina tillbehör. Det förenklar min halv stressiga vardag och det blir dessutom extra gott. Här kommer min version av sjömansbiff med köttfärs.
6 portioner Sjömansbiff
Biffarna:
600 g köttfärs av valfri sort
1 tsk lökpulver (kan ersättas med en 0,5 riven lök)
1 tsk dijonsenap (kan uteslutas)
Salt & peppar
Såsen:
1,5 msk vetemjöl
2 msk tomatpuré
2 st köttbuljontärningar
Ca 1-2 msk Soja (justera saltmängden själv, japansk eller kinesisk soja funkar bra)
1 tsk dijonsenap (kan uteslutas)
1 liter vatten
Svartpeppar
Grönsakerna:
10-12 st mellanstora potatisar
2 lökar
2 morötter
Stekning:
Rapsolja och en klick smör
Tillbehör:
Pressgurka– recept hittar du HÄR!
Gör såhär:
Blanda samman alla ingredienser till biffarna. Forma små biffar och stek på medelvärme med upphettad olja och smör. Biffarna ska bara stekas snabbt på varje sida, det är ok om de fortfarande är råa inuti. I samma stekpanna som du stekt biffarna lägger du alla ingredienser till såsen. Om du tycker att det är för mycket olja eller brända rester i stekpannan från biffarna kan du torka bort lite med hushållspapper. Skyn från biffarna ger såsen en god smak. Koka upp allting under omrörning. Smaka av och krydda eventuellt mer, ställ sedan åt sidan.
Värm ugnen till 225°. Skär potatisarna och morötterna till tunna skivor, skär löken i ringar. Ju tunnare skivor du skär grönsakerna desto kortare tillagningstid i ugnen. Du kan steka löken lite hastigt i smör och olja om du vill det, det kommer att ge en godare smak i rätten, jag hoppade dock över detta steg (hade en hungrig familj som inte orkade vänta). Varva sedan biffarna med potatis, lök och morot i en ugnsform. Häll över såsen och se till att den nästan täcker allting. Ta in mitt i ugnen, när det börjar puttra i formen sänker du värmen till 200°. Låt tillagas i ca 30-40 min, tills potatisarna mjuknar. Ta ut och garnera med finhackad persilja. Servera med pressgurka och en bit bröd bredvid. Smaklig måltid!
Vi hade detta till middag idag, jösses så gott det var!
Så kul att läsa. Tack så hjärtligt för att du berättar 😀 /Kram Zeina
Herregud vad gott detta var! Fick höga betyg av barnen som sa att detta låg nu på deras favoritlista! Så nu har jag hunnit göra den 2 gånger.. Tack så mycket för inspirationen! :o)
ÅH!!! Va glad jag blir. Så kul att du berättar, det glädjer mig väldigt mycket. Tusen tack 😀
Hade gjord en gång och det blev fantastiskt gott. Tack så mycket för den recept.
Härligt 😀 tack snälla för att du berättar. Kram
Åt detta till kvällsmat! Såå himla gott
Ja visst är det gott 😀 tack för att du berättar.
Underbart gott kommer göras fler gånger 🙂
Så trevligt 😀 Tack för att du skriver en rad på och berättar. Kram /Zeina