Söta minipajer fyllda med blåbär, ljuvliga att servera till fikat med glass eller vaniljsås. Om du vill slänga ihop dessa på alltid så kan du köpa en rulle färdig pajdeg, trycka ut små rundlar och fylla degen. Blir supergott det med!
Recept på en stor blåbärspaj hittar du HÄR!
Ca 8 st små pajer
Pajdeg: (läs tips nedan)
3 dl vetemjöl
125 g smör
2 tsk vaniljsocker
Ca 3 msk iskallt vatten
Fyllning:
400 g blåbär (djupfrysta eller färska)
0,5 dl florsocker
2 msk majsstärkelse
1 tsk vaniljsocker
Pensling:
Ägg
Mandelflarn (kan uteslutas)
TIPS! Du kan köpa en rulle färdig pajdeg istället för att göra egen, du hittar dem i kyldisken i affären.
Gör såhär:
Börja med att göra pajdegen. Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Tillsätt smöret som är hackad i små kuber, blanda snabbt ihop (gärna i en matberedare) till en smulig deg. Tillsätt vattnet i omgångar och arbeta snabbt ihop till en deg. Täck degen med plast och låt vila i kylen i ca 30 min.
Blanda ihop alla ingredienser till fyllningen. Kavla ut degen på lätt mjölat bakbord, tryck ut ca 8 cirklar. Lägg på en plåt med bakplåtspapper, lägg blåbärsfyllning på degen och nyp ihop ordentligt tills du får en minipaj. Tänk på att verkligen nypa ihop kanterna ordentligt, annars öppnas pajen upp under gräddning.
Värm ugnen till 175°. Pensla pajerna med uppvispat ägg och strö mandelflarn på kanterna. Grädda mitt i ugnen i ca 15 min. Servera gärna pajerna nygräddade eller rumsvarma med vaniljsås eller glass.
Ser jättegoda ut 🙂
Det här blir perfekt 🙂 är jättesugen på paj! Tack så mycket för receptet! Mvh Hoda