Lättlagad och saftig ugnsbakad lax med sparris och sötsur sås. Laxen är lika smarrig att serveras kall som varm. Njut av rätten precis som den är eller servera med ris, potatis, sallad eller något annat gott som tilltalar dina smaklökar.
6 portioner
6 st portionsbitar lax (ca 1,2 kg)
2 st knippen sparris
Sötsur sås:
2-3 msk chilisås (valfri sort. Tex gochujang, sambal oelek eller chilisås. Jag använder gochujang)
3 msk honung
3 vitlöksklyftor
1 citron
1 liten knippe persilja
0,5 dl olivolja eller rapsolja
1,5 tsk salt
Gör såhär:
Värm ugnen till 200°, över och undervärme. Riv skalet från citronen i en liten skål, riv vitlök över, tillsätt sedan finhackad persilja, honung, chilisås, olja och salt. Blanda noga.
Lägg lax i en ugnsform. Lägg sparrisen bredvid laxen. Bred den sötsura såsen över laxen och sparrisen. Skiva citronen och lägg över laxen. Tillaga sedan mitt i ugnen i ca 18 min. Servera laxen som den är med sparrisen eller med ett annat gott tillbehör.
Trevligh mycket fint
Kannan tillaga denna rätt i i direkt värme på grillen?
Kan man tillaga denna rätt i indirekt värme på grillen?