Spaghetti puttanesca

Fantastisk god och mustig italiensk tomatsås serverad med pasta. Sardellerna, chilin och kaprisen ger såsen en djup och delikat smak. En riktig läcker “umamisås”! I en autentisk puttanesca har man helst färska tomater, så det går alldeles utmärkt att byta ut burktomaterna mot det.
4 portioner
400 g spaghetti
2 burkar hela tomater av god kvalité (ca 400 g per burk. Kan bytas ut mot krossad tomat)
5-6 st vitlöksklyftor
8 st sardeller eller ansjovis (jag tog sardeller)
1 röd chili (kan ersättas med chiliflakes)
Ca 1,5 dl urkärnade oliver
3 msk kapris
Ca 10 st cocktailtomer (kan uteslutas)
4-5 msk finhackad slätbladiga ersilja
Olivolja till stekning
Salt & peppar

Gör såhär:
Finhacka vitlök, sardeller och chili. Dela cocktailtomaterna i halvor. Grovhacka oliverna. Öppna upp konservburkarna med hela tomater, ta ner en sax direkt i burken och klipp tomaterna tills de blir mindre bitar. Ställ åt sidan

Hetta upp olja och stek vitlök, chili och sardeller. Sardellerna kommer att smälta in i oljan. Vänd i burktomaterna och låt såsen koka i ca 20-30 min, till såsen har tjocknat. Vänd i oliver, kapris, cocktailtomater, smaka av med salt och peppar och låt såsen koka i 10-15 min till. Vänd i persiljan.

Koka spaghettin al denté. Innan du silar av den färdigkokta spaghettin tar du ca 1 dl av pastans kokvatten och sparar det. Sila av pastan, vänd sedan ner det i tomatsåsen tillsammans med 1 dl kokvatten. Blanda och servera direkt.

Join the Conversation

  1. Magnus says:

    Har av någon anledning väldigt svårt för oliver. Är det något jag behöver kompensera med om jag utesluter dessa i receptet?

    1. Zeina Author says:

      Hej,
      Funkar alldeles utmärkt att utesluta det helt från rätten 😀

  2. Gülay says:

    Hej
    Vilka sardeller tog du? De ser fina ut

    1. Zeina Author says:

      Hej,
      Minns tyvärr inte vilket märke jag använde.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close