Dessa läckra syltrytor är en höjdare till fikat, perfekta att baka om man ska bjuda många på något gott. De är bakade med mördeg som täcks med sylt och ett gott kokostäcke. Smaskens!
Ca 24 bitar
Mördeg:
6 dl vetemjöl
250 g smör
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
0,5 dl socker
Fyllning:
2 dl sylt (välj sort efter smak, tex jordgubb- hallon- eller blåbärssylt. Om du vill ha kakan mindre söt kan du halvera mängden sylt)
Topping:
200 g riven kokos
5 äggvitor
2,5 dl socker
Gör såhär:
Värm ugnen till 200°.
Blanda alla torra ingredienser till degen i en bunke. Skär smöret i kuber, blanda med de torra ingredienserna. Blanda gärna i en matberedare till en deg. Platta ut degen på ett bakplåtspapper och täck den med ett till bakpapper, kavla den lika stor som en långpanna, ca 30×40 cm. Du kan även trycka ut degen med händerna om du tycker det är lättare än att kavla. Nagga med en gaffel och baka mitt i ugnen i ca 9-10 min.
Lägg sylten på mördegen när den är varm och bred den jämnt över hela kakan. Ställ åt sidan och förberedd sedan toppingen.
Blanda äggvitor, socker och kokos i en kastrull. Värm upp på medelvärme under ständig omrörning. Viktigt att det bara värms upp tills smeten tjocknar utan att den börjar koka. Om kokssmeten börjar koka kan det bildas sockerkristaller, så var noga med att den inte börjar koka. Häll kokossmeten över kakan och bred försiktigt ut den. Grädda kakan mitt i ugnen i ca 7 min, tills kokosen får en fin gyllene färg. Skär upp rutor när kakan är varm. Låt kallna helt innan servering.
Hej Zeina! Jag har bakat de här kakorna ikväll (luktar ljuvligt). Har tänkt servera på kalas på söndag. Ska jag förvara i kylskåp eller i låda i skafferi tills dess?
Hej!
De kan förvaras i både kyl och skafferi utan problem i en kakburk. Jag hade nog haft dem i kylen och låtit dem stå en stund i rumstemperatur innan servering. Hoppas att det ska smaka och att ni får ett trevligt kalas. Kram
Vilka supergoda kakor! Har en fråga – går de bra att frysa?
Hej ljuvligt goda dessa bakade alltid min farmor.