Tepsi kebab- Turkisk kebab

Det finns många olika recept och sätt att tillaga kebab på, du hittar massa goda kebabrecept HÄR! Tepsi kebab är en turkisk version där kebaben tillagas i långpanna. Köttet smaksätts med lök, vitlök, persilja och kryddor, fantastiskt gott. Tepsi kebab bjuder på vackra färger och läckra smaker. 
tepsi-kebab-5tepsi-kebab

6 portioner
750 g köttfärs (välj sort efter smak)
1 gul lök
1 paprika (grön eller röd)
3 vitlöksklyftor
1 liten knippe färsk persilja
1 msk paprikapuré (kan uteslutas)
1,5 msk tomatpure till pensling av plåten
Kryddor:
1 msk paprikapulver
1-2 pulbiber (turkisk chiliflakes, kan ersättas med annan chilipulver eller utesluts om man vill ha en mild kebab)
Salt & svartpeppar
Garnering:
Sivri (turkisk paprika, kan bytas ut mot paprikaklyftor eller chili om du gillar hetta)
2 tomater
1 lök
TIPS! Tepsi kebab kan även tillagas i tomatsås. Om du hellre vill göra det hoppar du över momentet med att smörja plåten med tomatpuré. Gör en tomatsås på samma sätt i receptet HÄR! och tillaga mitt ugnen på 200° i ca 40-45 min.

Du har väl inte missat att min fina kokbok finns att beställa? Alla förbeställda böcker kommer att signeras. Den är fylld med fantastiska recept från Mellanöstern. Läs mer om boken HÄR!

Gör såhär:
Skala löken och dela i klyftor, dela paprikan i klyftor, skala vitlök. Lägg paprika, vitlök, persilja och lök i en mixer. Mixa allting till en fin massa. Om du inte har en mixer kan du riva grönsakerna och finhacka persiljan. Lägg blandningen över färsen, tillsätt alla kryddor och blanda allting ordentligt.

Pensla en långpanna eller en rund värmetålig bricka, 30 x40 cm, med tomatpure. Tryck ut köttfärsen jämnt över hela plåten. Se till att köttfärsen plattas jämn och sprickfri för att få en fin kebab efter tillagning. Skär ut ca 8 stora portionsbitar i köttet (se bild). Hacka tomat, lök och paprika i klyftor. Garnera köttet med grönsakerna.

Värm ugnen till 200°. Tillaga köttet mitt i ugnen i ca 30-35 min. Köttet krymper ihop ganska mycket under gräddning, bli inte förvånad när du öppnar upp ugnsluckan. Servera med myntatzatsiki, bröd och sallad. Även gott att servera med bulgur.

20161203_102139-0120161203_102303-0120161203_102930-0120161203_104230-0120161203_104731-01tepsi-kebab-6tepsi-kebab-2tepsi-kebab-10tepsi-kebab-7

Join the Conversation

  1. Har du inte använt någon olja/smör överhuvudtaget, din plåt såg väldigt oljig ut eftrr gräddningen så va tvungen o fråga 🙂

    1. Zeina Author says:

      Hej,
      Inagn olja eller smör. All olja kommer från köttet 😀

    2. Zeina Author says:

      Hej,
      Det är fett från köttet så jag har inte smörjt plåten med något annat än tomatpuré ❤

  2. Linda says:

    Går det att använda vegofärs i denna rätt? Tack för superbra recept!!

  3. Mimmi says:

    Det här är mycket gott och lätt att laga. Vi äter kebaben med pitabröd och en sås av turkisk joghurt med vitlök. Strör på lite pul biber och jag tar också torkad mynta på joghurten. Vi älskar persilja så det blir en tabbouli till, utan bulgur till denna rätt. Den här gången tog vi lammfärs. Vad heter mums på turkiska?

  4. Matilda says:

    Testade denna. Blev smakrikt och gott!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close