Thailändsk tom kha gai

Tom kha gai är en personlig favorit som jag gärna beställer när jag äter ute. ÄLSKAR kombinationen av kokossmak med hett, syrligt och sött. Jag lagar min tom kha gai som man gör “på riktigt” och den smakar precis som den gör när jag beställer den på thairestaurangen. För att få till de autentiska smakerna kommer du behöva gå en sväng förbi en livsmedelsbutik som säljer råvaror från Asien. Produkter som galangal och limeblad kan vara svåra att hitta i mataffären och det är viktiga ingredienser i soppan som ger tom kha gai sin unika smak. I en autentisk tom kha gai har man kyckling och ingeting ska stekas utan allt kokas i soppan. Namnet “tom kha gai” betyder “kokt galangal kyckling”. Jag fräser dock galangal och citrongräs lite snabbt för att få fram smakerna ordentligt och har ersatt kyckling med räkor på bilderna nedan men har även lagat med kyckling många gånger. Båda varianter smaka ljuvligt! Om du vill laga rätten vegetarisk går det bra att ersätta kyckling eller räkor med extra mycket grönsaker, fast tofu eller vegobitar. I många välsorterade asiatiska livsmedelsbutiker finns det även vegansk “fisksås” att hitta.

4 portioner
800 g kokosmjölk
400 g kyckling eller stora räkor (läs tips ovan för vegetariskt alternativ)
1 bit galangal (ca 2 cm)
2 st citrongräs
250 g svamp (jag använder skogschampinjoner)
2 gula lökar
1-4 st thailändska chili (justera hetta efter smak. Thaichili kan ersättas med röd chili)
2 st tomater
4-5 st limeblad
1 msk palmsocker eller brunt farinsocker (strösocker funkar också bra)
1 msk fisksås
1 st kycklingbuljong eller 1 msk fond (grönsaksbuljong funkar också bra)
1-2 st lime
4 dl vatten
Olja till stekning
Salt
Serveringsförslag:
Jasminris
Salladslök ch koriander till garnering

Gör såhär:
Hacka kyckling i bitar om du ska ha det i soppan. Skiva galangal i tunna skivor. Banka citrongräs lite lätt, skala bort det yttersta lagret och skär i ca 1 cm långa bitar. Skiva svamp (inte för tunt, hacka lök och tomat i klyftor. Hacka chilin i tunna skivor.

Hetta upp olja i en kastrull och fräs galangal och citrongräs lite snabbt. Häll över kokosmjölk och vatten. Tillsätt limeblad, socker, fisksås, och buljong. Om du ska ha kyckling i soppan har du i det nu. Om du ska ha i räkor väntar du med att ha det i soppan, räkorna vänder man ner i slutet. Låt soppan puttra på medelvärme utan lock i ca 7 min.

Vänd ner svamp, lök och chili i soppan. Låt puttra i ytterligare ca 7 min med grytlocket på glänt. Vänd slutligen i tomat. Om du ska ha räkor i soppan har du i det nu. Pressa i lime och smaka av med salt. Låt soppan sjuda i ca 3 min. Toppa med koriander, salladslök och servera. Njut soppan precis som den är eller med jasminris.

Join the Conversation

  1. Pjotr says:

    Hej, vilka räkor använder du? På bilden ser det ut som färdig kokta vannamei räkor. Brukar själv köpa råa vannamei räkor och då är dem gråa i färgen. Tänker på tillagningstiden.

  2. Caroline says:

    Var hittar man galangal? Och om man inte hittar det, vad kan man ersätta det med?

    1. Felicia says:

      Ingefära funkar lika bra! 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close