Smakrik och fantastiskt god etiopisk vitkålsgryta som är ganska enkel att laga. Riktigt smarrig att avnjutas med bröd eller ris. Tikel gomen serveras gärna med injera tillsammans med andra smårätter. Jag har recept på lättgjord injera HÄR! och en till läcker etiopisk gryta HÄR!
4-6 portioner
1 litet vitkålshuvud
6 st potatisar
4 st morötter
1 gul lök
1 msk färsk riven ingefära
2 st chili
1,5 tsk spiskummin
1 tsk gurkmeja
Salt och peppar
Olja till stekning
Ca 2 dl vatten
Gör såhär:
Hacka löken i strimlor, hacka kålen i stora strimlor, skär morot i slantar, skala och dela potatisarna i stora klyftor. Fritera potatisklyftorna gyllene, de ska bara få en fin färg, det är ok om de fortfarande är hårda i mitten. Om du inte vill fritera potatisarna kan du hoppa över detta steg och slänga ner dom i grytan tillsammans med kålen lite längre fram i receptet. Jag tycker dock att det när godare att fritera potatisen först. Låt rinna av på papper och ställ åt sidan.
Hetta upp olja i en gryta. Stek morot, lök och ingefära under omrörning tills löken får färg och morötterna mjuknar lite. Tillsätt spiskummin, gurkmeja och stek lite till. Vänd i kålen, krydda med salt, peppar och blanda. Vänd i potatisklyftorna. Släng i chilin, du kan behålla dem hela för en mild gryta eller hacka dem om du vill ha hetta.
Tillsätt ca 2 dl vatten, blanda och lägg sedan ett lock på grytan. Låt grönsakerna sjuda långsamt i ca 20-30 min. Lyft på locket och rör om i grytan med jämna mellanrum. Servera tikel gomen med ris eller bröd. Lättgjorda injera passar att servera till, recept hittar du HÄR!
Lagade denna gryta idag – åh så gott! TACK Zeina för dina Recept ! 🙂