Tiramisu

Fantastisk tiramisu gjort på mitt vis utan likör. Krämig och ljuvligt god! Förbered den gärna dagen innan servering för godast smak och bäst konsistens på tiramisun.

Ca 14-15 bitar tiramisu
500 g mascarpone
Ca 300 g savoiardikex
6 st äggulor
2,5 dl socker
3 dl vispgrädde
Ca 1,5 dl kaffe eller espresso (jag använder vanligt bryggkaffe)
2 krm vaniljpulver eller 0,5 tsk vaniljsocker
Ca 1 msk kakao

Gör såhär:
Brygg kaffet starkare än vanligt, låt sedan kaffet kallna helt. Vispa grädden fast och fluffig.

Lägg äggulorna och socker i en värmetålig skål. Ställ skålen över varmt vattenbad i en kastrull. Vispa under ständig omrörning över värme i ca 5-7 min, tills såsen tjocknar och blir ljusare i färgen. Ta försiktigt bort skålen från värmen, lägg i en annan skål och låt kallna. Vispa sedan krämen med elvisp några sekunder. Vänd i mascarponen och vispa snabbt ihop med krämen. Tillsätt grädden och vänd allting med en slickepott.

Smaksätt kaffet med 0,5 tsk vaniljsocker. Doppa kex i kaffet, du ska inte dränka kexen i kaffet utan doppa snabbt i ca 1-2 sekunder. Lägg ett lager kex i botten av en mellanstor form. Bred hälften av krämen över kexen. Doppa resterande kex i kaffe och lägg ett lager kex över krämen. Toppa med resterande kräm och ställ tiramisun i kylen, låt stelna i minst 6 timmar, gärna till nästa dag. Pudra kakao över tiramisun innan servering.


Join the Conversation

  1. Hej!

    Undrade en sak, ska grädden vara vispad när man lägger i den i krämen?

    1. Zeina Author says:

      Stämmer bra, den ska vispas fluffig, står i början av receptet. Lycka till. Kram /Zeina

  2. Den här är supergod! Jag har gjort den flera gånger, gillar att det inte är likör men ändå smakar äkta!

  3. Ayse Sari says:

    Hej Zeina!!
    Undrar över det här med vattenbad. Låter du vattnet i kastrullen koka hela tiden under omrörning eller stänger du av plattan men låter kastruller stå kvar på plattan eller tar du av kastrullen när du vispar och låter det gå på eftervärme när du vispar? Många frågor…..!!!
    Med vänlig hälsning,
    Ayse

  4. rahima says:

    sjukt gott och räcker till många!

  5. Av någon anledning blir krämen ALLTID rinnig när jag följer det här receptet. Vad gör jag för fel?!

  6. Rahima says:

    världens mästa tiramisu recept

  7. Rahima says:

    världens godaste bästa tiramisu recept

  8. Älskar älskar denna recept, den funkar lika gott för mig varje gång jag följer den, äkta tiramisu

  9. På ditt sätt? Man gör ju så italien!!
    Varför säga på ditt Sätt!! Då kan alla börja skriva kokböcker !!? Tycker att ska man laga recept så dina egna . Förlåt men menar inte illa .

    1. Martha says:

      Alkohol är ju haram kanske därför hon skippa likören

  10. Diana says:

    Wow! Vilket recept! Bakade detta igår och det blev jättegott. Fick dock lite panik i första steget när man gör zabaglionen (vispar äggulor med socker i en skål med vattenbad). Mitt socker löste sig inte och det blev inte bättre ju längre tid jag höll på. Men internet sa att det är OK om det fortfarande finns sockerkristaller då dessa löser upp sig med tiden då tiramisun gosar sig. Internet tipsade också om att mascarponen ska vara rumstempererad (finns annars risk att det skär sig) när den kombineras med den avsvalnade zabaglionen.
    Tack för ett gott recept! Hoppas att ovanstående tips kanske hjälper nån annan som lätt får panik vid bakning

  11. Karin i Helsingfors says:

    Hej Zeina,
    Nu har jag lagat tiramisu utan alkohol. Du ger jättebra instruktioner, tydliga! Jag skall följa dej på instagram. Duktiga du!

  12. Selvete Islami says:

    Gjorde denna idag. Det blev så krämig men FÖR söt . Nästa gång ska jag halvera sockret

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close