Trapanese är en fräsch och god siciliansk tomatpesto. Väldigt smarrig att servera med pasta, traditionellt görs den med mandel och lite mindre mängd tomat än det jag har i mitt recept, jag vill gärna ha mycket tomatsmak i min tomatpesto. Mandlarna tycker jag blir godast om man rostar dom lite lätt men det går även superbra att skippa det steget!
1 stor burk
500 g tomater
70 g pinjenötter eller skalad sötmandel
3 krukor basilika
Ca 1,5 dl olivolja
2-3 st vitlöksklyftor
1,5 dl riven parmesan
Salt & peppar
Recept på trapanese med pasta hittar du HÄR!
Gör såhär:
Rosta pinjenötterna eller mandel i en torr stekpanna. Mortla nötterna tillsammans med vitlök och 1 msk olivolja tills du får en finfördelad pasta. Grovhacka basilika och tomat. Låt gärna tomaterna Anna av en stund i en sil. Lägg sedan tomat och basilika i en mixer och pulsera lite snabbt utan att mixa sönder tomaterna. Tillsätt nöt och vitlökspastan, parmesan, resten av olivoljan och mixa lite snabbt. Smaka av med salt och peppar. Förvara i kylen eller ät direkt, klarar sig fint i kylen upp till 5 dagar.