Trilice är en mycket populär tårta i Balkan och Turkiet. Fluffig sockerkaka dränkt i tre sorters mjölk och toppad med karamellsås. Mjölken gör kakan extra saftig och karamellsåsen på toppen är ljuvlig. Trilice påminner om Sydamerikas Tres leches tårta. Trilice kan med fördel förberedas dagen innan servering.
Ca 20-24 bitar
Tårtbotten:
5 st ägg
3 dl strösocker
2 dl vetemjöl
2 dl potatismjöl
1 tsk vaniljsocker
3 tsk bakpulver
Fyllning:
2 dl kondenserad mjölk
3 dl evaporerad mjölk (kan ersättas med gammeldags mjölk)
2 dl vispgrädde
Karamellsås:
2 dl socker
0,5 dl vatten
2 tsk juice från 1 citron
15 g smör
2 dl grädde
Garnering:
2 dl grädde
Recept på tres leches tårta hittar du HÄR!
Gör såhär:
Värm ugnen till 175°, över och undervärme. Smörj en långpanna, 30×40 cm, med smör och mjöla den. Vispa ägg, vaniljsocker och socker vitt och poröst. Blanda mjöl, potatismjöl och bakpulver i en skål och sikta sedan ner i smeten. Häll smeten i långpannan och grädda mitt i ugnen i ca 25-30 min, tills kakan är helt torr i mitten. Låt kakan svalna i långpannan. Gör sedan massa hål i kakan med en sticka eller grillspett.
Blanda samman alla 3 mjölksorter till fyllningen. Häll försiktigt mjölken på tårtan, häll inte allt direkt utan häll försiktigt i omgångar. Täck kakan och låt suga åt sig all mjölk. Under tiden förbereder du karamellsåsen.
Lägg socker, vatten och citronjuice i en tjockbottnad kastrull. Blanda ihop allting. Om det har kommit socker på kanterna på insidan av kastrullen skrapar du ner dom med en slickepott eller torkar bort med hushållspapper, dessa kan kristalliseras och förstöra karamellsåsen så få bort dom. Ställ sedan kastrullen på spisplattan, nu får du absolut inte blanda eller röra om. Detta steg är viktigt, sätt på värmen, hög värme fast inte högsta. Låt sockret koka upp och börja bubbla. Rör ej kastrullen, blanda inte! Om du börjar röra runt eller tillsätter vätska kommer sockret att kristalliseras. Stå och vakta sockret också. Det kommer att börja bubbla och sockret kommer att smälta, sen kommer den att få färg, det hela tar ca 10-15 min. Så fort sockret börjar få en gyllene färg går det ganska snabbt och den kan lätt brännas vid därför måste du att ha koll på den. När sockret är gyllenbrunt är den färdig. Vänd i smör, rör runt och ha sedan i grädde. Låt såsen kallna helt.
Vispa grädde till topping. Bred på lite mer än hälften av grädde på kakan och spararesten. Lägg resten av grädden i en spritspåse och gör ett litet hål i spritspåsen. Ringla karamellsåsen jämnt över hela kakan och jämna försiktigt ut såsen så den täcker hela kakan. Spritsa tunna ränder grädde över hela kakan. Marmorera kakan med en grillpinne eller tandpetare (se bilder nedan). Låt kakan kallna i kylen en stund.
Detta e ingen kaka från balkan. Det e autentisk sydamerikanska kaka. Vi äter den mycket i mexico. Lite miss information på sidan ibland. Att balkan gör denna kaka gör den inte till balkans kaka. Som svenskar som laga taco, de är inte per automatik en svensk maträtt när den är ursprungligen Mexico
Detta är en kaka från balkan/turkiet ni kanske har något liknande men det ÄR från balkan och från turkiet om du ska hård dra det. Turkiet härjade i balkan under 1300 talet om jag inte minns helt fel och har på så sätt har balkan mycket från turkiet. Läs på lite innan ett tips bara.
Den är faktiskt från Sydamerika… det står bara att den är populär i Balkan men inte att den är därifrån kakan heter tres leches för en anledning… tres leches = tre mjölk, eftersom det används tre olika typer av mjölk i tårtan.
Kolasåsen blev alldeles för lös. I turkiska recept tillsätter man inte vatten i såsen…
Trileçe härstammar från Tres leches lite omarbetad bara.
Har precis ätit den i nordmakedonien.
Finns överallt där
Hej Zeina,
Vad är det för skillnad på kondenserad och evaporerad mjölk? När jag googlar på evaporerad får jag upp kondenserad? Så att jag köper rätt 🙂