En mild och krämig soppa som gärna görs på färska aromatiska tomater. Trots all sin enkelhet är soppan fantastiskt god. Servera som en lätt lunch med en bit bröd eller som en förrätt.
4 portioner turkisk tomatsoppa
5 st mogna tomater (1 burk krossad tomat av god kvalité funkar också)
1 gul lök
1 msk tomatpuré
10 g smör
1 msk mjöl eller 1 dl grädde
1 msk paprikapuré eller 1 tsk paprikapulver
2 st grönsaksbuljongtärningar
5 dl vatten
Salt & svartpeppar
Riven ost vid servering
Serveringsförslag bredvid soppan:
Simit- turkisk bagel
TIPS! Du kan smaksätta soppan med valfria örter som timjan, persilja, oregano, mynta eller basilika. Gillar du hetta kan du tillsätta chili. Om du vill ha en krämig soppa kan du öka mängden grädde. Om du vill ha en matigare soppa kan du ha i lite pasta.
Gör såhär:
Hacka löken i små tärningar och stek dem mjuka i smör. Hacka tomaterna i tärningar om du använder färska och fräs dem en stund med löken. Använder du krossad tomat vänder du dem med löken utan att steka dem. Tillsätt mjöl, rör om, häll i vatten, tomatpuré, paprikapuré/paprikapulver och smula i buljongtäningarna. Koka upp, sänk värmen och låt puttra på medelvärme i ca 25-30 min. Mixa soppan slät, och om du använder grädde häller du i det nu, låt sjuda långsamt i 5 min till. Servera soppan med riven ost.
Hej,
Hur mycket vatten ska det vara i receptet?
Tack för en fin blogg med massa goda recept!
Hej,
Oj 5 dl ska det vara, fixat 😀 Tack
Jag höll på att laga soppan när jag skrev frågan och blev tvungen att gissa. Så jag hällde i 10 dl vatten, då det stod på förpackningen att två buljongtärningar behöver det. Och det blev en jättegod soppa, som jag lätt kommer att göra igen. Men nästa gång ska jag testa med mindre vatten och se vilket jag gillar bäst 🙂
Hej,
Ska man använda matlagningsgrädde eller vispgrädde?
Båda sorter funkar bra 😀 Jag använder vanlig grädde
Kan man förbereda soppan i förvägen el delvis förbereda?