Msabaha- Hummus med hela kikärtor

INLÄGGET INNEHÅLLER REKLAM FÖR ZEINAS

Testa att ta din hummus till en helt annan nivå och gör msabaha. Denna är mer rustik än klassisk hummus med hela kikärtor i. Smakar underbart gott. Msabaha är en favorit som görs i Libanon och Syrien. Kan serveras som en aptitretare innan maten, som en sidorätt eller som  en lätt lunch med en bit bröd. Det finns två olika sätt som du kan tillaga msabaha på, min favorit är när kikärtorna bladas med hummus. Har man dock bråttom och vill äta något snabbt på momangen funkar den snabba versionen också. Godast blir msabaha om man kokar kikärtorna själv. Kikärtorna ska kokas tills de blir riktigt mjuka, då får man en riktigt krämig och god msabaha.
msabaha

1 stor tallrik msabaha, 2 stora portioner eller 4 mindre
Hummus
400 g kokta kikärtor
4 msk tahina (sesampasta)
1 vitlöksklyfta
1-2 citron (justera syra efter smak)
1 tsk salt
Ca 0,5-1 dl vatten
Tahinasås
0,5 dl tahina (sesampasta)
0,5 dl kikärtsspad (kokvattnet från kikärtorna)
ca 1 citron (justera syra efter smak)
0,5-1 vitlöksklyfta
1 nypa salt
Garnering:
100 g kokta kikärtor
Liten bunte finhackad persilja
Olivolja
Chili om du gillar hetta
TIPS! Du kan smaksätta din hummus med spiskummin om du vill ha den kryddig, ha då i ca 1 tsk samtidigt som du mixar kikärtorna.

Gör såhär:
Börja med hummusen och gör den enligt receptet som finns HÄR! Ställ hummusen åt sidan. Mixa alla ingredienser till tahinasåsen, späd eventuellt ut med mer vatten om den känns för fast. Värm kikärtorna tills de blir riktigt varma, jag brukar värma upp dem på i en kastrull med vatten. Sila av kikärtorna och lägg över hummusen. Toppa med tahinasåsen, persilja, chili och ringla olivolja över. Servera direkt med en bit bröd.

Lättlagad msabaha: Om du vill göra en snabb version på msabaha kan du hoppa över momentet med att göra hummus först. Då lägger du istället kikärtorna i en kastrull, tillsammans med sitt spad, värm upp. Pressa i en vitlöksklyfta, smaka av med salt, peppar och citron. Mosa kikärtorna med en gaffel tills häften blir mosade, behåll några hela. Blanda sedan tahinasåsen i en separat skål. Häll upp de varma kikärtorna i en tallrik, häll över tahinasåsen, garnera med persilja, olivolja och eventuellt chili. Servera.

Zeinas tahina är mild och god i smaken och förpackat i praktisk squeezeflaska.

msabaha

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close