Ruska salata- Krämig potatissallad

Ruska salta eller salad olivie är en krämig och smarrig potatissallad med lite gott och blandat i. En festlig sallad som äts i många länder runt om i världen. Ryssland, Bulgarien, Polen, Rumänien, Serbien, Iran, Ungern, Argentina är några av de länder som gör denna rätt. Den kan innehålla allt från skinka, korv eller kyckling. Fantastisk god och ett givet tillbehör på buffébordet. Servera med en bit bröd eller som tillbehör till grillat. Gör den i god tid och låt den gotta till sig i kylen några timmar för godast smak. Här kommer min version på denna sallad.

Se steg för steg hur jag lagar salladen HÄR!
Fotor_144535020027827

 

1 stor skål krämig potatissallad, 6-8 portioner
4 hårdkokta ägg
2-3 morötter
6 mellanstora potatisar
100 g djupfrysta ärtor
3-4 stycken saltgurkor
1 tsk dijonsenap
Saften från en halv citron
Salt & peppar
Ca 3 dl majonnäs
Valfri tillsättning:
1 finhackad rödlök
Persisk salad olive- recept HÄR!

Gör såhär:
Hacka morot och potatis i små tärningar, koka dem mjuka. Koka inte sönder dem. Koka även ärtorna. Sila av och låt allting rinna av ordentligt. Hacka saltgurkorna och äggen i bitar. Lägg i en bunke, pressa över citron, krydda med salt och peppar. Vänd försiktigt och blanda sedan i majonnäs och dijonsenap. Blanda ordentligt utan att mosa sönder grönsakerna. Smaka av och krydda eventuellt mer. Täck bunken och låt stå i kylen minst i minst 3 timmar innan servering.

Join the Conversation

  1. Bella says:

    Älskar verkligen detta receptet! Du är så himla duktig på att laga mat! Beundrar din blogg !

    1. Zeina Author says:

      ÅH så kul! Tack snälla, värmer att läsa. Kram /Zeina 😀

  2. mmm precis så heter det ju i Serbien där jag är ifrån 🙂 ruska salata! ditt recept är jättegott! sen vill jag återigen tacka dig för ett superrecept: ugnspotatisen som man kör smör och buljong över 🙂 hade smör och kycklingfond färdig sådan… godaste potatis ever! slår t o m min mammas:)
    trevlig helg!

    1. Zeina Author says:

      Jag tackar så hjärtligt ❤ det glädjer mig jätte mycket att läsa. Tack så jättemycket för att du berättar. Kram fina du

  3. Emelie says:

    Vad är skillnaden om man skulle ta i ättiksgurka istället? Spelar det stor roll?

    1. Zeina Author says:

      Hej,

      Det funkar bra med ättiksgurka också

  4. Kan man hoppa över dijonsenpaen eller ha något annat istället? Tack för så fina recept Zeina.

    1. Zeina Author says:

      Det går jättebra att utesluta det eller att ersätta det med vanlig senap 😀
      Kram /Zeina

  5. Natallia says:

    Hej, i original receptet ska de vara kyckling kött eller bitar av prinskorv.
    Mvh,
    Natallia ☺

  6. Visst är det den godaste salladen någonsin, men i Polen kallas det för grönsakssalad – vi sätter till det – förutom de ingredienser du angav – också persiljerot eller palsternacka, rotseleri, bönnor, äpple, marinerade svampar men proportioner mellan ingredienserna varierar

  7. Carina says:

    Ojojoj! Den här potatissalladen måste jag testa. En mix av legymsallad och potatissallad, kan inte bli annat än bra! Varför har jag inte tänkt på det tidigare? Tack för tipset!

  8. Cecilia says:

    Testade att göra denna till i morrn då vi ska fira skolavslutning. Den blev så god! Jag är säker på att den blir en hit!

  9. Ruska Salata i Bosnien har vi kyckling kött i, den utan kött kallar vi Francuska Salata.

  10. Jag gör vår Ryska “Olivier” med bitar av rostbiff eller kokt kyckling.

  11. Barbara says:

    Är uppvuxen med ”salatka jarzynowa” då mina föräldrar kom från Polen. Den var ett måste på Påskbuffén.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Like
Close
Your custom text © Copyright 2021. All rights reserved.
Close