Vaniljbullar

Saftiga och mjuka bullar fyllda med vaniljkräm, penslade med smör och doppade i socker. Underbara! Av samma deg kan du även göra läckra vetelängder, recept på dem hittar du HÄR! 
vaniljbullar

Ca 35 st vaniljbullar:
Degen:
150 g rumsvarmt smör, ej smält
5 dl ljummen mjölk, 37 grader
50 g färsk jäst eller 12 g torrjäst
1 dl vit baksirap (kan bytas ut mot 1 dl strösocker)
0,5 tsk salt
2 tsk stötta kardemummakärnor (kan uteslutas)
Ca 14 dl mjöl (gärna vetemjöl special)
Vaniljkräm:
6 dl mjölk
15 msk snabbvispad vaniljsåspulver (marsans)
1 msk vaniljsocker
Pensling:
15 g smör (gärna osaltat)
1 dl socker
TIPS! Du kan strö pärlsocker på bullarna efter att du penslat dem med ägg istället för att ha på smör och socker. Av samma deg kan du även göra vetelängder, recept hittar du HÄR!

Gör såhär:
Smula ner jästen i en bunke, häll över mjölken och lös upp. Tillsätt matfettet i bitar, socker eller sirap, salt och eventuell kardemumma. Mät upp mjölet och häll i det i bunken. Häll inte i allt på en gång, lägg så mycket det behövs tills du får en smidig och lättarbetad deg. Hellre en lite kladdig deg än en som är kompakt. Arbeta degen kraftigt tills den känns smidig. Täck bunken med en plastpåse och låt jäsa 1 timme.

Rör ihop ingredienserna till fyllningen. Låt vaniljkrämen stelna i kylen i 10 min. Häll ut degen på på mjölat bakbord och dela i 4 delar. Kavla ut varje del till en avlång platta. Bred på vaniljkrämen. Rulla ihop till en rulle och skär ut så stora bullar som du önskar. Lägg i bullformar eller på en plåt med bakplåtspapper. Täck med bakduk och låt jäsa i 45 min.

Värm ugnen till 200°. Pensla bullarna med ägg. Grädda mitt i ugnen i ca 8-10 min. Låt bullarna svalna under bakduk. Smält smöret i en kastrull, pensla smör på bullarna och doppa varje bulle i strösocker.

vaniljbullar-6 vaniljbullar-5 vaniljbullar-4 vaniljbullar-7

Join the Conversation

  1. Peter Weber says:

    Det känns som receptet på vaniljkrämen är lite väl mycket. Jag delade degen i två, kavlade ut och hällde på halva satsen kräm, och när man rullar ihop degen så trycks all kräm ut och bullen blir alldeles blöt. Halv sats kräm samt mer marsanpulver tror jag man bör köra.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close