Idag lagade jag och mina elever Kung Pao chicken. Ibland är mina elever skeptiska mot vegetarisk mat. Så idag lät jag dem laga en klassisk kung pao chicken och jag lagade en vegansk variant med oumph. Dom fick smaka på båda och jämföra. Smakmässigt var det absolut ingen skillnad alls och den vegansk varianten smakade grymt gott! “Det här var gott” sa eleverna imponerat 😀 På fredag ska vi testa att göra vegansk pannkakor, jag får se om jag lyckas imponera på dom lika mycket då också 😉
4 portioner Kung pao ch*cken
1 påse Oumph the chunk (280 g) eller 1 pkt Vegme bites (300 g)
2 paprikor (gärna olika färger)
6 st champinjoner
3 vitlöksklyftor
2 dl jordnötter (jag använder rostade & saltade)
Torkad röd chili (justera hettan efter smak)
Såsen:
3 dl vatten
3-4 msk soja
2 msk risvinäger
1 msk majsstärkelse
1 msk ljus sirap
1,5 tsk sesamolja
1 tsk ingefärapulver
Rapsolja till stekning
Gör såhär:
Hetta upp olja i en stekpanna och stek oumph/vegme på hög värme under omrörning tills tills bitarna får färg, ställ åt sidan. Hacka paprika till stora tärningar, hacka champinjonerna i skivor och finhacka vitlöken.
Hetta upp olja i en stekpanna, fräs vitlök, paprika, champinjoner och chili i 1 minut. Tillsätt jordnötterna och fräs lite till, paprikorna ska fortfarande ha lite tuggmotstånd. I en skål blandar du alla ingredienser till såsen, vispa den klumpfri och häll sedan över grönsakerna. Låt såsen koka upp på medelvärme under ständig omrörning tills den tjocknar. Vänd i vegobitarna, smaka av och tillsätt eventuellt mer soja.
Servera med ris och strö gärna på finhackad salladslök eller rostade sesamfrön.
Älskar vegetariska/veganska måltider som du gör så himla inspirerande! Även nyttiga recept uppskattas.