Vietnamesisk pho med kyckling

Vietnamesisk pho är utan tvekan en av de godaste soppor som finns. Så mycket umami och goda smaker! Den viktigaste delen i en pho är buljongen, precis som i en ramen. Buljongen kokas med massa goda kryddor, ingefära och lök. En klassisk pho buljong görs med kött, gärna nötkött med ben och toppas sedan med tunt skivad biff vid servering. Pho med kyckling är minst lika smarrig. Gör gärna en stor sats buljong och frys i portioner, du kan tex lägga buljongen i fryspåsar eller en burkar. Så fort du blir sugen på pho värmer du din buljong och njuter med nudlar och topping. Jag har adderat sockertång och torkad shiitake i min buljong för extra umami, en autentisk pho görs utan så det funkar alldeles utmärkt att utesluta det.

6-8 portioner
Buljongen
:
1,5 kg kyckling med ben (jag använde en hel kyckling, läs tips nedan)
2 gula lökar
1 hel ingefära på ca 10 cm
3/4 dl fisksås
6 st stjärnanis
2 kanelstänger
4 st hela nejlikor
1 msk fänkålsfrön
1 msk korianderfrön eller pulver
0,5 dl råsocker (strösocker funkar också bra)
1 msk salt
Ca 2,5 l vatten

Valfri tillsättning i buljongen (kan uteslutas):
1 sockertång
2 st torkade shitakesvamp

Topping:
300 g risnudlar
Salladslök
Böngroddar
Thaibasilika
Koriander
Färsk chili
Lime
Japansk soja
TIPS! Du kan även använda kycklingklubbor eller nötkött med ben.

Gör såhär:
Om du använder en hel kyckling delar du den i fyra delar. Lägg kycklingen i en rymlig gryta, fyll med vatten som täcker hela kycklingen och koka upp. Så fort det börjar bubbla och bildas skum silar du av kycklingen, kasta vattnet och skölj kycklingen, diska ur grytan. Detta för att du ska få en klar och fräsch buljong. Lägg tillbaka kycklingen i grytan och börja med förberedelserna till buljongen.

Skala och dela lökarna i halvor, behåll skalet på ingefäran och dela i mitten på längden. Lägg lök och ingefära i en helt torr stekpanna, rosta på hög värme med snittytan nedåt tills de får en fin rostad yta, det kommer att dofta ljuvligt. Lägg lök och ingefära i grytan med kycklingen, tillsätt övriga ingredienser till buljongen, fyll med ca 2,5-3 liter vatten. Koka upp, sänk sedan värmen och låt sjuda långsamt under lock i ca 1 h. Du kan med fördel förbereda buljongen dagen innan servering och låta den gotta sig över natten.

Ta ur kycklingen från buljongen, lägg åt sidan. Sila av buljongen och bevara all vätska. Fördela kyckling med händerna till strimlor, värm eventuellt upp buljongen om den har kallnat och håll den varm fram till servering. Smaka av buljongen och tillsätt eventuellt mer fisksås eller salt.

Koka risnudlar, förbered alla ingredienser till toppingen. Lägg risnudlar i en skål, häll buljong över, toppa med toppingen, kyckling, pressa lime och ringla lite soja över. Varsågod, njut av ditt livs bästa soppa. Smaklig måltid!

Join the Conversation

  1. Jag brukar bara skumma soppan när det kokas upp, man får fint buljong ändå tycker jag.

    1. Zeina Author says:

      Bra tips 😀

    2. Minou says:

      Så gör jag med. Det spar tid också.

  2. Nancy says:

    När man använder kycklingklubbor, är det samma tillagning tid? Receptet får en att dregla ner både kudde och pyjamas.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close