Ett roligt sätt att duka fram vitlöksbröden på. Små luftiga knutar med frasiga yta som penslas med vitlökssmör. Dessa godbitar får den enklaste soppan att kännas festlig. Knutarna passar lika bra att serveras på buffén, vid soppan eller en smarrig gryta.
12 st vitlöksknutar
Degen:
20 g färsk jäst eller 2 tsk torrjäst
2,5 dl ljummet vatten
Ca 4-5 dl vetemjöl
1 dl durumvete (ger en fin frasig konsistens på degen, kan bytas ut mot vanligt vetemjöl)
50 g rumstempererat smör
1 msk torkad oregano
1 tsk salt
0,5 tsk socker
Vitlökssmör:
25 g smör
1 msk olivolja
1 st vitlöksklyfta
3-4 msk finhackad färsk persilja
Pensling:
1 ägg (kan uteslutas)
Recept på vitlöksscones hittar du HÄR! vitlöksbröd HÄR! och vitlöksnaan HÄR!
Gör såhär:
Börja med degen. Lös upp jästen med ljummet vatten. Tillsätt resten av ingredienserna och knåda ordentligt i 10 minuter. Dela sedan degen i 12 bitar och forma bollar. Lägg degbollarna på en bricka, täck med plast och lät jäsa i rumstemperatur i 60 min eller i kylen över natten.
Mjöla bakbordet, ta en degboll och rulla ut den till en lång smal längd på ca 10 cm. Gör en knut och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Täck med bakduk och lät jäsa i ca 35 min.
Värm ugnen till 200°, över och under värme. Pensla bröden med uppvispat ägg. Grädda bröden gyllene mitt i ugnen i ca 10-12 min. Under tiden bröden gräddas kan du förbereda vitlökssmöret. Smält smöret, tillsätt sedan olivolja, vänd i persilja och vitlök. Pensla smöret på bröden när de är nygräddade och varma. Bröden funkar alldeles utmärkt att frysas in.
Jättegoda gjort de flertal ggr 🙂 Rekommenderas