Znoud El Set och Shaabiye är egentligen samma typ av efterrätt men de formas på olika vis. Det är baklava med en krämig fyllning. Znoud el set liknar vårrullar och kan antingen bakas i ugnen eller friteras i olja. Jag föredrar den bakade versionen. Shaabiye är triangelformade bitar och de bakas i ugnen. Du kan välja att göra en av dessa desserter eller passa på att göra båda när du ändå är igång. Du kan antingen göra 16 st bitar av samma sort eller 8 st Znoud el set och 8 st shaabiyat.
16 Bitar Baklava
1 paket filo- eller baklavadeg (ca 300 g)
200 g osaltat smör
Fyllning:
3 dl ovispad grädde
3 dl mjölk, fetthalt 3%
4 msk majsstärkelse
5 msk mannagryn
2 msk socker
2 tsk vaniljsocker
Sirap:
3 dl socker
1,5 dl vatten
1 tsk citronsaft från en färsk citron
Smaksättning till sirap, välj en av dessa:
1 msk apelsinblomsvatten (hittas i välsorterade matvarubutiker)
1 msk rosenvatten (hittas i välsorterade matvarubutiker)
1 tsk vaniljsocker
Garnering:
1 dl finhackad pistagénötter
Torkade rosenblad (går att uteslutas)
Gör såhär:
Börja med att koka upp sirapen. Lägg alla ingredienser i en kastrull, om du ska ha i vaniljsocker lägger du i det nu. Apelsin- och rosenvatten lägger man i slutet av koktiden. Koka upp under omrörning, sänk värmen och låt små putta långsamt i 3-5 min. Stäng av värmen och ha eventuellt i apelsinblomsvatten eller rosvatten. När sirapen har svalnat täck den med ett lock för att undvika att sockerkristaller bildas på ytan. Låt sirapen kallna helt i rumstemperatur.
Fyllningen:
Lägg alla ingredienser till fyllningen i en kastrull, rör om ordentligt innan du ställer den på plattan. Koka sedan upp under omrörning, låt inte fyllningen brännas vid på botten av kastrullen. Sänk värmen och fortsätt röra om tills krämen tjocknar, ca 5 min. Stäng av värmen och låt kallna helt innan du fyller filodegen. Hit kan du förbereda alla moment några timmar eller dagen innan servering om du vill det. Förvara då fyllningen i kylen.
Znoud el set, rullarna:
Innan du börjar så tänk på att alltid hålla filodegen väl övertäckt med 2 kökshanddukar eller plastpåse. Degen torkar ut väldigt snabbt och smulas då sönder vid användning. Lägg två ark filodeg på en skärbräda, skär ca 10×30 cm lång remsa. Lägg ytterligare 2 arkfilodeg på varandra och skär ut en mindre remsa, ca 5×20 cm. Lägg den mindre remsan mitt på den långa remsan, pensla med smält smör. Lägg 1 msk fyllning på den lilla remsan, vik in kanterna. Vik sedan över den långa halvan och rulla varsamt men bestämt till en “vårrulle” (se bilderna nedan). Gör så tills du får 8 eller 16 rullar. Lägg på en plåt med bakplåtspapper och pensla rullarna upptill med smör. Baka mitt i ugnen i ca 10-15 min, tills de blir gyllene. Ta ut och ringla direkt över kall sirap. Låt svalna på plåten och suga åt sig det mesta av sirapen (30-60 min). Lägg på en bricka, stör över finhackad pistagé och eventuellt torkad rosenblad. Serveras rullarna kalla eller ljummen. Ha eventuellt mer sirap bredvid vid servering till den som önskar att ringla på lite till.
Rullarna går även att fritera i olja, då ska de inte penslas med smör. Fritera dem gyllene i ca 3-4 min i olja och doppa sedan direkt i kall sirap.
Shaabiye, trianglarna:
Skär ut fyrkanter av filodegen, ca 15×15 cm. Lägg 8 ark på varandra, pensla med smält smör. Lägg en matsked fyllning på och vik i mitten till en triangel. Pensla ovansidan med smör, lägg på en plåt med bakplåtspapper. Gör antingen 8-16 shaabiyet. Baka mitt i ugnen på 200° grader i ca 10-15 min tills de blir gyllene. Ta ut och ringla direkt över kall sirap. Låt svalna på plåten och suga åt sig det mesta av sirapen ( 30-60 min). Lägg på en bricka, stör över finhackad pistagé och eventuellt torkad rosenblad. Serveras rullarna kalla eller ljummen. Ha eventuellt mer sirap bredvid vid servering till den som önskar att ringla på lite till.
Tack för receptet! Ser fram emot att få prova den imorgon!!
Hoppas att du blir nöjd med receptet. Lycka till och berätta gärna hur det gick. Tack för att du tog dig tid att lämna en kommentar. Ha en fin dag 🙂 Mvh Zeina
Tack för detta recept och att du förklarat så bra hur man skulle göra, överraskade mannen med dessa och jag fick högsta betyg:))
Älskar din blogg, ma shaa Allah , kram Iman
Så GLÄDJANDE och kul att läsa. Tack för att du tog dig tid att berätta. Alltid kul att få läsa när någon är nöjd med ett recept. Mvh Zeina 😀
Hej, tack snälla för dina recept. Brukade göra dessa sötsakerna för länge sedan, men har glömt bort hur man gör. Det bästa är att det finns bilder på hur man ska göra, och vilka fullodeg man ska ha till. Tack för din tid.
Hej,
Tack så hjärtligt för att du tog dig att lämna en trevlig kommentar. Uppskattar det. Ha en trevlig dag/Kram
Hej zeina!
Tänkte göra dessa znoud alset rullarna. Har du provat fritera de? Vilken rekommenderar du? Är rädd att om jag friterar så rinner innehållet ut …
Ska prova imorgon 🙂
Går det använda köpt vit sirap till ?
Hej,
Det funkar bra att fritera dem du formar som vårrullar och köpt vit sirap funkar jätte bra. Lycka till 🙂
Hej Zeina
Jag skulle vilja baka enligt ditt recept utan mannagryn då jag är glutenallergiker – hur tycker du jag ska göra då? Jag har hittat glutenfri smördeg och det går jättebra att baka på det men jag lyckades inte riktigt med fyllningen den blev för fast jag vill ha den krämig (ändå inte rinnande)
Ska jag ta köra på samma recept men ta mer Maizena och i så fall hur mycket totalt sett enligt ditt recept. tacksam för svar.
med vänlig hälsning Eva Asmar
Hej,
Jag har inte testat att utesluta mannagryn men jag tror att du kan byta ut 5 msk mannagryn mot ca 4 msk maizena. Lycka till❤ kram
Tusen tack för svar – jag gjorde så och det blev bra
Hej!! Älskar din blogg!! Har överraskat mannen flera gånger och han har alltid blivit super nöjd!! Ramadan menyerna är perfekt nu under Ramadan då man oftast inte kan komma på nytt att göra varje dag. Nu till min fråga, kan man använda smördegsplattor till shaaybiyat istället ?!?! Tacksam för svar!!
Ha en underbar och välsignad fortsatt Ramadan!! Mvh, Salwa
Hej,
Tusen tack underbara du:-D Va glad jag blir. Ursäkta sent svar från mig, det går jättebra med smördeg. Kram
Hej. Jag inser att inlägget är sen en tid tillbaka men kanske att du svarar ändå. Jag undrar om det är ok att göra bakelserna helt klara dagen innan de ska serveras? Eller blir de blöta och tråkiga då? Hoppas på svar. /Anna
Hej! Vad är baklava yufka? Är det “vanlig” yufka? Om inte, går det bra att använda “vanlig” yufka i stället för filodeg? I min ungdom lärde jag mig att göra degarna själv. Sådana här färdiga degar fanns inte till salu, inte ens vanlig svensk smördeg. Halvfabrikaten underlättar verkligen livet. Tack för alla härliga recept!
Det funkar strålande med vanlig yufka 😀 Kram!
Dina recept är så fantastiskt bra och lätta att följa de blir alltid gott om det är matrecept eller bakning allt är så bra masallah, tack för din fina blogg !
Hej,
Ska man pensla smält smör mellan varje filodegsblad? Där det står att man ska lägga åtta på varandra?
jag vill baka falafel med grädde tårta och vitlöksås med dessert av znoud al sett blandadt med hummus och babaghanouj och med söt te dricka tack