Bakverk/ Balkan/ Dessert/ Efterrätt/ Frukt & Bär/ Paj

Lenja pita- Äppelpaj på Balkans vis

Superläcker och lättbakad äppelpaj gjord på Balkans vis. Ljuvlig att pudra pajen med florsocker och servera den som den är eller att toppa med vaniljsås eller glass. Gott! Fler läckra recept från Balkan hittar du HÄR!
Ca 15 bitar paj
Pajdeg:
Ca 5-6 dl vetemjöl
1 dl socker (du kan minska mängden socker om du vill ha pajen mindre söt)
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
150 g smör
2 st ägg
1 dl yoghurt (flytande eller turkisk yoghurt funkar)
Fyllning:
1,5 kg äpple
15 g smör
Ca 1 dl socker (söta fyllningen efter smak)
2 tsk kanel

Gör såhär:
Börja med pajdegen. Blanda alla torra ingredienser till pajdegen i en bunke. Skär kallt smör i kuber och vänd ner det i bunken. Arbeta snabbt ihop allting till smulor. Du kan göra det för hand eller i en matberedare. Tillsätt ägg och yoghurt och knåda snabbt ihop allting till en smidig deg. Tillsätt eventuellt mer mjöl om degen känns för kladdig. Degen få dock inte bli för torr i konsistensen. Plasta in degen och låt vila i kylen i 30 min. Under tiden kan du förbereda fyllningen.

Skala äpplena och riv dem på grova sidan av rivjärnet. Hetta upp en stor klick smör i en stekpanna. Vänd i äpplena, kanel och socker. Stek under omrörning i ca 4-5 min. Ställ åt sidan och låt svalna.

Värm ugnen till 175°. Dela degen i två halvor. Kavla ut ena halvan, inte för tunt och lägg i en mellanstor form, ca 20×30 cm eller i en rund pajform på ca 28 cm. Häll fyllningen över pajskalet. Kavla ut den andra deghalvan och lägg över pajen. Nagga hela ovansidan med en gaffel. Baka sedan pajen mitt i ugnen i ca 35 min. Ta ut från ugnen, låt svalna, täck sedan med en bakduk och låt pajen kallna helt. Skär pajen i bitar, pudra florsocker över och servera. Du kan servera pajen som den är eller med glass eller vaniljsås. 

Följ mig på INSTAGRAM!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply