Would you like to have a “peace” av pie? Detta är en helt underbar fruktpaj som passar så fint nu till sommaren när frukterna smakar som bäst. Frasigt pajskal, krämig vaniljkräm och massa vackra frukter på. En sann fröjd för ögat och smaklökarna. Jag bakade tårtan tillsammans med min dotter som älskar fredsmärket. Vi dekorerade pajen med ett stort “peacemärke” och drömde oss bort till en värld där alla levde tillsammans i harmoni…  
fruktpajfruktpaj-5

Ca 8-10 bitar fruktpaj
Pajskalet:
3 dl vetemjöl
125 g kall smör
2 msk vatten
1 tsk vaniljsocker
Vaniljkräm:
3 dl mjölk , 3% fetthalt
7 msk marsan snabbvispad vaniljsås
1 tsk vaniljsocker
Om du vill koka egen vaniljkräm hittar du recept HÄR!
Garnering:
Ca 1 liter frukt och bär efter smak
TIPS! Du kan pensla frukterna med marmelad eller sylt innan servering.

Gör såhär:
Blanda mjöl och vaniljsockret. Skär smöret i små kuber, blanda med mjölet tills den blir en smulig massa. Bäst blir degen om den görs i en matberedare. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg. Arbeta inte degen mer än nödvändigt. Med matberedaren blir den klar på några sekunder. Tryck ut degen för hand jämn över hela pajformen. Se till att en liten bit av degen kommer utanför pajformen. Detta för att degen inte ska krympa ihop. Lägg sedan degen i kylen i minst 10 min. Under tiden kan du värma ugnen. Sätt ugnen på 225°. Ta ut pajskalet och nagga med en gaffel. Grädda sedan i mitten av ugnen i ca 12-15 min. Ta ut från ugnen och låt svalna.

Blanda vaniljsocker och med vaniljpulvret. Häll sedan ner pulvret långsamt i mjölken samtidigt som du vispar, så slipper du klumpar i krämen. Ställ i kylen i 10 min tills krämen tjocknar. Skär bort kanten försiktigt som hänger över pajformen om du ska lossa pajen från formen. Skär frukterna i önskad storlek. Lägg vaniljkrämen i pajskalet och varva sedan frukterna snyggt i pajen. Ställ i kylen eller servera direkt. Pensla eventuellt på lite marmelad eller sylt innan servering om du vill ha lite glansig yta på frukterna.
fruktpaj-10fruktpaj-7fruktpaj-8

Kopiera