Bakverk/ Dessert/ Efterrätt/ Frukt & Bär/ Paj

Fruktpaj

paj

Would you like to have a “peace” av pie? Detta är en helt underbar fruktpaj som passar så fint nu till sommaren när frukterna smakar som bäst. Frasigt pajskal, krämig vaniljkräm och massa vackra frukter på. En sann fröjd för ögat och smaklökarna. Jag bakade tårtan tillsammans med min dotter som älskar fredsmärket. Vi dekorerade pajen med ett stort “peacemärke” och drömde oss bort till en värld där alla levde tillsammans i harmoni…  
fruktpajfruktpaj-5

Ca 8-10 bitar fruktpaj
Pajskalet:
3 dl vetemjöl
125 g kall smör
2 msk vatten
1 tsk vaniljsocker
Vaniljkräm:
3 dl mjölk , 3% fetthalt
7 msk marsan snabbvispad vaniljsås
1 tsk vaniljsocker
Om du vill koka egen vaniljkräm hittar du recept HÄR!
Garnering:
Ca 1 liter frukt och bär efter smak
TIPS! Du kan pensla frukterna med marmelad eller sylt innan servering.

Gör såhär:
Blanda mjöl och vaniljsockret. Skär smöret i små kuber, blanda med mjölet tills den blir en smulig massa. Bäst blir degen om den görs i en matberedare. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg. Arbeta inte degen mer än nödvändigt. Med matberedaren blir den klar på några sekunder. Tryck ut degen för hand jämn över hela pajformen. Se till att en liten bit av degen kommer utanför pajformen. Detta för att degen inte ska krympa ihop. Lägg sedan degen i kylen i minst 10 min. Under tiden kan du värma ugnen. Sätt ugnen på 225°. Ta ut pajskalet och nagga med en gaffel. Grädda sedan i mitten av ugnen i ca 12-15 min. Ta ut från ugnen och låt svalna.

Blanda vaniljsocker och med vaniljpulvret. Häll sedan ner pulvret långsamt i mjölken samtidigt som du vispar, så slipper du klumpar i krämen. Ställ i kylen i 10 min tills krämen tjocknar. Skär bort kanten försiktigt som hänger över pajformen om du ska lossa pajen från formen. Skär frukterna i önskad storlek. Lägg vaniljkrämen i pajskalet och varva sedan frukterna snyggt i pajen. Ställ i kylen eller servera direkt. Pensla eventuellt på lite marmelad eller sylt innan servering om du vill ha lite glansig yta på frukterna.
fruktpaj-10fruktpaj-7fruktpaj-8

Följ mig på INSTAGRAM!

You Might Also Like

6 Comments

  • Reply
    Angelica
    19/06/2016 at 14:12

    Oj vad vacker paj!!! 🙂

    / Angelica

    • Reply
      Zeina
      20/06/2016 at 11:08

      Tack snälla 🙂 Kram

  • Reply
    lovisa
    19/06/2016 at 14:34

    jäklar så snygg! du har verkligen öga för detaljer zeina!

    • Reply
      Zeina
      20/06/2016 at 11:08

      Tack så hjärtligt 😀 Va glad jag blir av din fina kommentar. Kram!

  • Reply
    Jessica
    20/06/2016 at 13:03

    Men åh, vilken snygg paj! Just sådär brukar italienarna göra: vaniljkräm och färsk frukt. Det blir så otroligt gott! 😀
    Och vad roligt att du gillar min vaniljkräm. Det är så himla enkelt. 😀 <3

    • Reply
      Zeina
      22/06/2016 at 11:31

      Din vaniljkräm var fantastisk. Så god 😀 Tack för ett jätte bra recept och för att du tittade förbi hos mig. Kram

    Leave a Reply

    tre × fyra =