Aromatiskt och kryddigt gult indisk ris som passar perfekt att serveras bredvid de flesta rätter!

6 portioner
5 dl basmatiris av bra kvalité (gärna en indisk sort)
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 msk gurkmeja
3 st kardemummakapslar
1 msk spiskumminfrön
1 lagerblad
3 st nejlikor (valfritt, jag tillagar mitt ris utan)
1 tsk kanel
2 tsk salt eller 1 buljongtärning av valfri sort
0,5 tsk svartpeppar
15 g smör (mjölkfritt margarin funka också bra som veganskt alternativ)
4 msk rapsolja
Ca 6-8 dl hett vatten
Recept på grytan som finns med på bilden hittar du HÄR!

Gör såhär:
Tvätta riset ordentligt och blötlägg sedan i ljummet vatten i 30 min. Sila av och låt rinna av i silen en stund, ca 10 min. Hacka löken och fräs i smöret och olja tillsammans med kummin och nejlikor. Tillsätt sedan övriga kryddor, hackad eller pressad vitlök och fräs några sekunder. Vänd i riset och fräs försiktigt några sekunder utan att bryta riskornen. Avsluta med hett vatten som täcker riset med lite mindre än 1 cm. Koka upp, sänk värmen och låt sjuda under lock tills riset är helt klar. Servera med önskad tillbehör, recept på indiska rätter hittar du HÄR!

Kopiera