Indien/ Ris/ Vegetariskt

Gult indiskt ris

Aromatiskt och kryddigt gult indisk ris som passar perfekt att serveras bredvid de flesta rätter!

6 portioner
5 dl basmatiris av bra kvalité (gärna en indisk sort)
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 msk gurkmeja
3 st kardemummakapslar
1 msk spiskumminfrön
1 lagerblad
3 st nejlikor (valfritt, jag tillagar mitt ris utan)
1 tsk kanel
2 tsk salt eller 1 buljongtärning av valfri sort
0,5 tsk svartpeppar
15 g smör (mjölkfritt margarin funka också bra som veganskt alternativ)
4 msk rapsolja
Ca 6-8 dl hett vatten
Recept på grytan som finns med på bilden hittar du HÄR!

Gör såhär:
Tvätta riset ordentligt och blötlägg sedan i ljummet vatten i 30 min. Sila av och låt rinna av i silen en stund, ca 10 min. Hacka löken och fräs i smöret och olja tillsammans med kummin och nejlikor. Tillsätt sedan övriga kryddor, hackad eller pressad vitlök och fräs några sekunder. Vänd i riset och fräs försiktigt några sekunder utan att bryta riskornen. Avsluta med hett vatten som täcker riset med lite mindre än 1 cm. Koka upp, sänk värmen och låt sjuda under lock tills riset är helt klar. Servera med önskad tillbehör, recept på indiska rätter hittar du HÄR!

Följ mig på INSTAGRAM!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

arton − elva =