Afghanistan/ Grytor/ Kött/ Ris

Kabuli palaw- Afghanskt ris med lammkött

Kabuli palaw är en smakrik afghansk risrätt. Riset tillagas med kött, kryddor och toppas med morot, russin och nötter. Vilken kombination och vilka underbara smaker. En av de mest populära rätter i Afghanistan. Servera gärna med afghansk sallad och yoghurtsås.
kabuli palaw

8 portioner kabuli palaw
8 dl basmatiris (se bild för tips)
Rapsolja till stekning
Köttet:
1 kg lammkött (gärna med ben)
2 gul lök
1 kanelstång
6 st hela kardemumma
2 tsk garam masala
2 msk kumminfrön
2 st köttbuljongtärningar
2 st lagerblad
Ca 1 liter vatten
Salt & peppar
Garnering:
4 st morötter
150 g skalad mandel
3-4 dl russin
1 tsk kardemumma
0,5 dl socker
Salt
SERVERINGSFÖRSLAG:
Afghansk sallad– recept HÄR!
Afghansk yoghurtsås– recept HÄR!

Gör såhär:
Skölj riset ordentligt. Lägg sedan i en rymlig skål och låt riset stå i blöt i ca 1-2 timmar. Använder du ett vanligt basmatiris så kan du hoppa över detta moment med att blötlägga riset en lång stund, det kan ge ett grötigt och klibbigt ris.

Putsa köttet, skär bort senor och överflödigt fett. Hetta upp rikligt med olja i en rymlig stekpanna och bryn köttet ordentligt tills den får en fin stekyta runtom. Ha inte för mycket kött på en gång i stekpannan, för då kommer köttet att kokas istället för att stekas. Du vill att köttet steks ordentligt och få färg. Ställ köttet åt sidan.

Hack löken i tärningar och stek i olja tillsammans hela kardemumma, kanelstången och kumminfröna. Vänd sedan i köttet och stek lite till. Smula i buljongtärningarna, krydda med salt och peppar. Häll över ca 1 liter hett vatten, garam masala och lagerbladet. Låt köttet koka under lock i ca 1,5 timme, tills köttet är helt mört och färdigkokt. Späd eventuellt ut med vatten efter halva koktiden om det känns för torrt i grytan. Ta sedan ur köttet från grytan och bevara kokvattnet, det ska du använda som buljong till riset.

Sila av riset efter blötläggning. Koka upp rikligt med saltad vatten i en gryta. När vattnet kokar häller du försiktigt i riset. Låt riset koka, i ca 3-4 min, tills riskornen mjuknar men fortfarande har en hård kärna i mitten. Sila av riset.  Blanda sedan riset med ca 6-8 dl av köttets kokvatten. Smaka på riset och justera sältan efter smak. Blanda eventuellt i mer garam masala om du tycker att riset behöver mer smak. Pensla botten av en rymlig gryta med lite olja. Varva ris och köttet i grytan, avsluta med riset. Forma riset som ett berg och gör 4-5 st gropar i riset. Klä grytlocket med en ren kökshanduk och täck grytan. Handduken försluter locket väl och bevarar ångan i grytan. Koka upp grytan på hög värme tills det bildas ånga i grytan och sänk sedan värmen till medelvärme. Låt tillagas långsamt tills riset är klart utan att den blir överkokt, ca 30.

Förbered under tiden garneringen. Blötlägg russin i ljummet vatten i 30 min och sila sedan av. Stek mandlarna gyllene i olja och ställ åt sidan. Skär morötterna i tunna stavar. Hetta upp rikligt med olja i en stekpanna och stek morötterna varsamt i 2-3 min. Vänd i socker, kardemumma och stek i ca 2 min till, tills sockret löses upp. Vänd i russin och mandel, krydda med salt och stek i ca 1 min till. Lägg ett lock på stekpannan och låt tillagas tills morötterna mjuknar men fortfarande har tuggmotstånd, ca 10 min.

Lägg upp riset på ett fat tillsammans med köttet, toppa med morötterna och servera med sallad och yoghurt. Vilka smaker! Underbart.

Dessa två rissorter passar bra när man ska laga persiskt ris. De är mer “tåliga” och kan blötläggas i flera timmar utan att riset blir klibbigt. Du får fluffiga riskorn. De hittas främst i orientaliska livsmedelsbutiker. Skulle du ta ett vanligt ris så skulle du bara få gröt av det hela.

Dessa två rissorter passar bra när man ska laga persiskt ris. De är mer “tåliga” och kan blötläggas i flera timmar utan att riset blir klibbigt. Du får fluffiga riskorn. De hittas främst i orientaliska livsmedelsbutiker. Skulle du ta ett vanligt ris så skulle du bara få gröt av det hela.

img_8200img_8205img_8211img_8227img_8233img_8239img_8216img_8217img_8222kabuli palawkabuli palaw

Följ mig på INSTAGRAM!

You Might Also Like

8 Comments

  • Reply
    Yusor
    15/09/2016 at 08:15

    Ser så gott ut! Men om man inte gillar lamm, tror du det hade fungerat att köra med magert kött, tex rostbiff i likadana bitar?

    • Reply
      Zeina
      18/09/2016 at 20:06

      Det funkar jätte bra 😀

  • Reply
    Wictor
    05/11/2016 at 19:52

    Skall man lång koka köttet så att det blir mört? eller skall man bara steka i någon minut ?

    Jätte bra jobbat =) kom med lite fler afghanska rätter som inte har lika många moment.

    • Reply
      Zeina
      08/11/2016 at 20:32

      Hej,
      Du ska först steka köttet några minuter och sedan koka den tills det mört. Lycka till 😀

  • Reply
    Zeleikha
    02/12/2016 at 22:59

    Hej,
    Liten fråga bara. Menar du verkligen kummin inte spiskummin?
    Tack för dina fina recept!

    • Reply
      Zeina
      11/12/2016 at 10:11

      Hej,
      Ja jag menar kummin. Kram

    • Reply
      Zeina
      09/01/2017 at 11:03

      Hej,

      Det stämmer Kram

  • Reply
    Emilie
    04/06/2017 at 16:33

    Jag har följt dig flera år på instagram och blev så glad när jag såg att du gör denna rätt då min man är från Afghanistan, den är så god! Hoppas min blir lika god som din 🙂 Tack för att du är så bra!

  • Leave a Reply

    5 + tolv =