Mahalabi är en krämig mjölkpudding från Mellanöstern som påminner en aning om panacotta. Jag har rismjöl i min pudding, smaken blir ljuvlig och konsistensen blir len och krämig. Du kan garnera din pudding med det mesta som bär, kanel, nötter, kakao, kokos eller sylt. En god dessert som du enkelt slänger ihop.
mahalabi-2

5 portioner Mahalabi
1 liter mjölk, fetthalt 3%
5 msk rismjöl (kan bytas ut mot 4 msk vetemjöl)
6 msk majsstärkelse
2 dl socker (går att halvera mängden socker om vill ha en mindre söt pudding)
1 msk vaniljsocker
Smaksättning, välj en av dessa eller ha i båda:
1 msk rosenvatten
1 tsk kardemumma
Förslag på garnering:
Kokos, nötter, bär, kanel, kakao, sylt

Gör såhär:
Lägg alla ingredienser förutom smaksättning i en kastrull. Rör om en stund innan du sätter grytan på värmen, detta gör du för att majsstärkelse och rismjölet inte ska lägga sig på botten av kastrullen och brännas fast. Koka sedan upp under konstant omrörning och se till att puddingen inte bränns vid på botten av kastrullen. Sänk sedan värmen, fortsätt röra om en stund tills puddingen tjocknar  och puttrat en stund, ca 5 min. Häll i smaksättningen, blanda och häll upp i 5 st små glas eller skålar. Låt svalna och ställ sedan i kylen i minst 2 timmar, gärna 3-4 timmar. Mahalabi kan även göras dagen innan servering och håller sig i kylen upp till 3 dagar. Strö på önskad garnering och servera kall.
mahalabi-4

Kopiera