Dessert/ Efterrätt/ Irakiskt/ Libanesiskt

Mahalabi- Mjölkpudding

Mahalabi är en krämig mjölkpudding från Mellanöstern som påminner en aning om panacotta. Jag har rismjöl i min pudding, smaken blir ljuvlig och konsistensen blir len och krämig. Du kan garnera din pudding med det mesta som bär, kanel, nötter, kakao, kokos eller sylt. En god dessert som du enkelt slänger ihop.
mahalabi-2

5 portioner Mahalabi
1 liter mjölk, fetthalt 3%
5 msk rismjöl (kan bytas ut mot 4 msk vetemjöl)
6 msk majsstärkelse
2 dl socker (går att halvera mängden socker om vill ha en mindre söt pudding)
1 msk vaniljsocker
Smaksättning, välj en av dessa eller ha i båda:
1 msk rosenvatten
1 tsk kardemumma
Förslag på garnering:
Kokos, nötter, bär, kanel, kakao, sylt

Gör såhär:
Lägg alla ingredienser förutom smaksättning i en kastrull. Rör om en stund innan du sätter grytan på värmen, detta gör du för att majsstärkelse och rismjölet inte ska lägga sig på botten av kastrullen och brännas fast. Koka sedan upp under konstant omrörning och se till att puddingen inte bränns vid på botten av kastrullen. Sänk sedan värmen, fortsätt röra om en stund tills puddingen tjocknar  och puttrat en stund, ca 5 min. Häll i smaksättningen, blanda och häll upp i 5 st små glas eller skålar. Låt svalna och ställ sedan i kylen i minst 2 timmar, gärna 3-4 timmar. Mahalabi kan även göras dagen innan servering och håller sig i kylen upp till 3 dagar. Strö på önskad garnering och servera kall.
mahalabi-4

Följ mig på INSTAGRAM!

You Might Also Like

14 Comments

  • Reply
    loli
    06/07/2015 at 15:44

    kan man använda vanlig mjöl?

  • Reply
    Gülay
    04/11/2015 at 12:38

    Hej igen
    På min förra komentar glömde jag ju gratulera dig. Ett stort GRATTIS till priset av folkets val. Med stor spänning ska jag titta igenom alla dina recept.

    • Reply
      Zeina
      04/11/2015 at 19:07

      Tusen tack 😀 snällt av dig. Hoppas att du hittar massa gott som du gillar /Stor kram Zeina

  • Reply
    Malin
    17/03/2016 at 05:08

    Går det med kokosmjöl istället för rismjöl tro?:-)

    • Reply
      Zeina
      18/03/2016 at 00:16

      Det har jag aldrig testat så jag är har ingen aning hur resultatet blir 🙂 men det kan funka

  • Reply
    SaraMargareta
    24/03/2016 at 20:06

    Jag pratade om att “vi” borde göra den här till påsklunchen på jobbet ja och då gjorde “vi” det. Ja alltså jag bidrog med blåbären vi hade ovanpå 😉 Min fina arbetskamrat Maini ställde sig i köket och tillagade denna delikatess, passade mig i smaken som hand i handske! Vi hade blåbär, pistagenötter och riven choklad som topping, fantastiskt gott! <3

    • Reply
      Zeina
      26/03/2016 at 00:07

      Hej❤
      Så himla kul att ni testade och var nöjda. Härligt att ni gjorde er egen twist på puddingen. Hälsa din arbetskamrat från mig. Önskar er en glad påsk. Kram

  • Reply
    Yasmin
    16/07/2016 at 20:37

    Kära zeina jag är så glad att hittade sin hemsida. Jag hade alltid problem med mått, men nu kan jag tillaga allt på din hemsida. Tack för goda receptet.

    • Reply
      Zeina
      22/07/2016 at 12:16

      Hej 😀
      Och jag är jätte glad att du har hittat hit. Tusen tack! Kram

  • Reply
    Sadia qazi
    16/09/2016 at 19:04

    Har tagit bild på många av dina recept och sparat dem. Men önskar att du någon gång kan komma ut med en receptbok med alla goda recept, drycker, efterrätter och bröd. Skulle lätt köpa den så man slipper skriva ner allt 🙂
    Kramar

  • Reply
    Ella
    23/09/2016 at 21:06

    Kul att testa något nytt! Men det blev väldigt sött! Borde nog ha halverat mängden socker.

  • Reply
    Lara
    05/10/2016 at 22:25

    hej ,
    en fråga snälla kan man ha soja mjölk istället för vanligt mjölk i mhalabi och roz bhalib ?

    tack!

    • Reply
      Zeina
      05/10/2016 at 23:32

      Det ska nog funka bra. Har själv inte testat men jag tror inte att det ska vara några problem 😀 Lycka till

    Leave a Reply

    20 + tolv =