Labneh bollar- Färskostbollar

Labneh bollar är färskost gjord på avrunnen yoghurt. I Libanon serveras de till frukost med bit bröd, grönsaker och en kopp te. Smaksätter man färskosten med örter eller chili blir det ett fantastiskt gott tillbehör till grillat. Du kan rulla bollarna i finhackade örter, kryddor, chili eller behålla dem neutrala och smaksätta oljan istället. Labneh bollarna kan förvaras i rumstemperatur, det ger yoghurten lite syra och finare konsistens på oljan som annars kan stelna i kylen.
labne-5

1 liten burk labnehbollar
500 g turkisk yoghurt
1 tsk salt
Olivolja
Smaksättning, välj fritt:
Färska eller torkade örter som tex timjan, mynta, rosmarin
Chili (torkad eller färsk)
TIPS! Tänk på att använda rena och fräscha kökshanddukar och byt dem varje dag när yoghurten rinner av i kylen. Sterilisera och rengör burken som du ska förvara färskosten i.

Recept på en annan variant på lättgjord färskost hittar du HÄR! Recept på labnehbollar med olika smaker hittar du HÄR!

Gör såhär:
Täck en sil med en ren och fräsch kökshandduk. Blanda yoghurt med salt och häll sedan över kökshandduken. Låt  yoghurten rinna av i kylen i 3 dagar. Byt handduken varje dag och kasta vätskan som rinner av från yoghurten med jämna mellanrum. Efter 3 dagar är yoghurten ganska fast och blivit “labneh”. Du kan servera labnen direkt utan att forma till bollar, lägg på en tallrik och ringla en god olivolja på, serves med en bit bröd.

Gör labneh bollar: Rulla labnen till små bollar och lägg dem på en ren kökshandduk, låt bollarna torka på duken i kylen ca 1-2 timmar, tills de slutar vätska sig. Lägg färskostbollarna i en ren glasburk, varva med smaksättning och häll olja över. Förvara svalt, håller sig upp till 3-7 dagar. Burken klarar sig i rumstemperatur ca 3-4 dagar. Förvarar du dem i kylen håller de lite längre men olivoljan kommer att stelna i kylskåpet. Låt då stå en stund i rumstemperatur innan servering om du har osten i kylen. Servera som frukost med en bit bröd, på buffén eller som tillbehör till grillat.
labne-6

Join the Conversation

  1. Så glada vi blev när vi såg detta receptet, vi kan nämligen inte köpa labnehbollar i någon enda butik i vår stad längre och vi saknar det så. Vi tänkte prova detta receptet i veckan och har en turkisk yoghurt på 8 % fett hemma, är det en sådan som ska användas?
    Kram på dej!

  2. Mirri says:

    Labneh finns att köpa i butiker som säljer mellanösternmat. Färdiga bollar har jag inte sett men det är lätt att rulla dem själv av labneh.

  3. hej! går det att återanvända oljan till en ny sats labneh, om den har stått framme i rumstemperatur?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close