Mezza/ Ost/ Röror och guckor/ Vegetariskt

Lättgjord färskost

Färskost gjord på turkisk yoghurt. Ett enkelt recept utan massa konstigheter, resultatet blir en fantastiskt god och krämig färskost som du kan bre på mackan eller servera på buffén. God att smaksättas eller serveras neutral.

10012016-IMG_4156
Färskost

3 stora färskostbollar
1000 g turkisk yoghurt, jag använde Lindhals yoghurt
Salt efter smak, gärna örtsalt
Valfri smaksättning:
Färska örter efter smak- jag hade persilja
1 knivsudd vitlök
Örtsalt
Salladskrydda
Chiliflakes
Torkad chili eller paprikapulver
Ca 0,75 dl finhackade valnötter
TIPS! Om du vill kan du göra mindre mängd yoghurt och låta den rinna av i kylen. Smaksätt med lite salt nästa dag så har du en god och neutral färskost till frukost.

Tänk på att använda en ren och fräsch duk till detta. Lägg en ren handduk på en sil och häll yoghurten över, lägg silen på en bunke och ställ sedan i kylen. Låt stå så i minst 10-12 timmar. Ju längre den får rinna av ju fastare ost du får. Den kan stå och rinna av i kylen upp till 3 dagar.
Mina har runnit av i 10 timmar. Pressa försiktigt ut lite mer vätska (se bilder) och dela sedan upp osten i tre delar. Lägg dem i seperata skålar.

Krydda varje med örtsalt och sen väljer du valfri smaksättning. Jag hade 3 olika:
1. Vitlök som smaksättning och som rullades i 3 msk finhackade valnötter
2. 1 tsk Chiliflakes som smaksättning och rullades i 1 msk paprikapulver
3.  1 msk Salladskrydda som smaksättning och rullades i persilja (gräslök eller en annan ört funkar)
Smaksätt, blanda väl och ställ sedan i kylen. Det blir lättare att forma dem när de får stelna i kylen, ca 15 min.

Förbered på en skärbräda finhackad persilja. Med en slickepott samlar du ihop osten till en någorlunda rund form (det är kladdigt och pilligt så du måste vara händig) lägg yoghurt klumpen direkt på persiljan och försök att rulla den i örterna. Med en stekspade lyfter du sedan över den på ett fat. Strö på lite mer persilja. Gör samma sak med valnötterna och chilin. Om det är för svårt så kan du istället forma dem till bollar, ställa på ett fatt och istället strö på persilja, nötterna och chilin. Du kan även hoppa över steget med att rulla dem och bara ha det som smaksatt färskost. Låt sedan stå i kylen minst 30 min innan servering. Kan hålla sig i kylen upp till 7 dagar.
FärskostFärskost
FärskostFärskost
FärskostFärskost
ost1ost1710012016-IMG_4155

Följ mig på INSTAGRAM!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply