Libanon/ Ris

Ris med vermicelli

vermicelli

Ris tillagat på “arabiskt vis” med stekt vermicelli. Vermicelli är små tunna spaghetti som steks i olja först innan det blandas i riset. Mina barn tycker att detta ris smakar popcorn. Det serveras bredvid de flesta arabiska grytor. Även väldigt gott att äta med en klick yoghurt, min absoluta favoriträtt när jag var ett barn!Vermicelli

6 portioner
6 dl ris- basmati eller klibbfri jasminris
2 dl vermicelli eller 3 st nystan (små tunna spaghettitrådar)
6 msk olja (1 msk per 1 dl ris)
1 msk salt
Hett vatten som täcker riset med 1 cm

Gör såhär:
Tvätta riset ordentligt i ljummet vatten tills du får bort den mesta av stärkelsen. Låt rinna av och ställ åt sidan. Hetta upp olja i en stor kastrull. Har du nystan vermicelli krossar du dem med handen först och slänger ner i grytan. Stek vermicellin under omrörning. HA KOLL, de blir snabbt bruna och bränns vid på några sekunder om man inte rör om. Sänk värmen, blanda i det avrunna riset och rör om så allting blandas ordentligt. Blanda i salt och det heta vattnet. Vattnet ska täcka riset med 1 cm, jag brukar mäta med fingret. Lägg på ett lock, koka upp, så fort det puttrar sänker du genast värmen. Låt sjuda under lock på svag värmen tills riset är klart, det tar ca 15-20 min, beroende på rissorten. Öppna upp locket efter i 15 min, fluffa till riset och blanda med en gaffel, känns riset torrt kan du ha i lite mer varmt vatten, lägg på locket och låt ångas i 5 min till. Låt inte riset bli överkokt. Känns riset klart kan du stänga av värmen och låta grytlocket vara på glänt, släpp ut ångan så riset inte blir allt för klibbigt. Servera med de flesta av de arabiska maträtter.
ris1
ris2
ris519vermicelli

Följ mig på INSTAGRAM!

You Might Also Like

4 Comments

  • Reply
    Anna
    09/01/2016 at 00:53

    Hej! Jag lät riset ligga i vatten ca 2 rimmar innan. Kokade riset o efter 5 min var riset färdigt . Riskornen var mjuka, men massa vatten kvar. Fick hälla ut vattnet och sedan sänka värmen o låta det ånga på lägsta värme. Har också testat att inte låta riset ligga i vatten o då var riset köart efter 10 min men fortfarande massa vatten lvar me risk för att det skulle blivit som gröt om kah inte hällt ut varttnet

    • Reply
      Zeina
      12/01/2016 at 21:21

      Hej,
      Detta ris ska inte blötläggas, står inte det i receptet 🙂

  • Reply
    Rebecca
    09/04/2017 at 15:40

    Hej! Tack för en jättebra och inspirerande blogg 🙂 Jag hade tänkt laga det här receptet men ser nu att det jag köpt är färdigrostat vermicelli. Vet du om det fungerar med det istället?

    • Reply
      Zeina
      17/05/2017 at 14:07

      Hej,
      Ursäkta sent svar från mig. Det funkar jättebra med rostad vermicelli, då hoppar du bara över biten där du ska steka vermicelllin och följer bara receptet 😀

    Leave a Reply

    11 − fem =