Baghali ghatogh- Persisk äggrätt med bondbönor

I det persiska köket är man mästare på att använda örter i maten. Rätter som ghormeh sabzi, sabzi polo ba mahi och koko sabzi är bara några få exempel där örterna lyfter hela rätten. Baghali Ghatogh är ännu en läcker rätt där bönor, dill och ägg kombineras. Smakerna är ljuvliga och du kan njuta av baghali ghatogh till frukost med en bit bröd eller som en hel måltid med ris.

2 stora portioner eller 4 mindre
400 g frysta bondbönor
1 gul lök
2-3 st vitlöksklyftor
1 knippe färsk dill (torkad eller fryst dill funkar också)
4 st ägg
1,5 tsk gurkmeja
2 dl vatten
Salt & svartpeppar
Rapsolja till stekning
Serveringsförslag:
Citron att pressa över
Bröd

Gör såhär:
Tina upp bönorna. Skala sedan bondbönorna och lägg åt sidan. Hacka lök i tärningar, hacka vitlök fint och finhacka dillen.

Hetta upp olja i en stekpanna och stek löken tills den får färg. Vänd i bönorna och vitlök. Stek under omrörning i ca 4-5 min. Tillsätt dill, gurkmeja och stek ytterligare i 2-3 min.n Häll över vatten, smaka av med salt, peppar och låt allting puttra på medelhög värme i ca 5 min.

Gör gropar i stekpannan och knäck ägg i groparna. Låt allting puttra tills äggen stelnar. Servera med bröd och pressa gärna lite citron över vid servering.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close