Dadelbollar

Stärkande dadelbollar som ger energi. Jag har massa nötter i mina bollar och rullar dem i kokos, pistage, kakao och sesamfrön. De blir så himla vackra och läckra. Du kan variera din bollar helt efter smak. Vill du ha dem utan nötter kan du istället ha i frön eller havregryn. Du kan även smaksätta dem med allt från kardemumma, kakao, kaffe eller kanel. Här kommer ett toppen recept med förslag på olika smaksättningar.
dadelbollar
Ca 20 dadelbollar
300 g urkärnade dadlar (se bild för tips)
Förslag på tillsättning (välj en sort eller blanda fritt)
3 dl havregryn
2 dl kokos
3-4 dl nötter (du kan ha i mandel, cashew eller valnötter, ta en sort eller mixa fritt olika sorter)
3 dl frön (tex solros- eller pumpafrön)
1 msk kokos- eller neutral olja (kan bytas ut mot sesampasta, tahina)
Förslag på smaksättning (välj en sort eller uteslut):
1 tsk kardemumma
1 tsk kanel
2 msk kakako
2 msk kaffe
Förslag på garnering:
Kokos, finhackade nötter, sesamfrön, kakao

Gör såhär:
Lägg nötter, frön eller havregryn i en mixer och kör snabbt några varv tills de blir grovhackade. Jag mixade valnötter, mandel och cashewnötter i mina dadelbollar. Tillsätt urkärnade dadlar och eventuellt smaksättning (jag gör mina utan smaksättning). Om blaningen känns för hård tillsätter du kokos- eller neutral olja. Mixa tills allting blir finfördelat och ordentligt blandat. Forma till bollar och rulla dem i nötter, kokos eller kakao. Täck väl och ställ i kylen fram till servering.

Jag använder dadelmassa till mina dadelbollar. Det är urkärnade dadlar som finfördelats till en masa. Finns att hittas i de flesta livsmedelsbutiker med utbud från Mellanöstern. Massan är ganska fast i konsistensen och är därför lättare att använda om man vill forma bollar eller i bakverk.
Jag mixade olika sorters nötter i mina dadelbollar. Det är egentligen inte så noga hur mycket du har i. Jag brukar gå på känsla och känna på smetens konsistens. Det är olika beroende på vilken sorts dadlar du har använt. Om smeten känns för hård kan du ha i lite olja och om den känns för lös har du i mer nötter eller havregryn.

Du kan välja fritt vad du vill rulla dina bollar i. Jag har finhackad pistage, kokos, kakao och sesamfrön. Jag har mina bollar i små kakformar.
Gott!

Dadelbollardadelbollar

Join the Conversation

 1. Ulrika says:

  Ser galet goda ut!
  Måste ju funka att blanda i fikon oxå, eller hur? 😉

  1. Zeina Author says:

   Mmmmm så gott med fikon… skulle nog bli riktigt gott 🙂

 2. Carolina says:

  Wow så många fina recept du delar med dig av, har många recept som jag måste prova.
  är så glad att jag hittade din sida! 🙂

 3. Jenny lorenz says:

  Tack för alla dina härliga bilder och frestande recept. Ska bli spännande att testa bakverk från Mellanöstern. tack för att du delar med dig.

 4. Aleksandra says:

  Ser fantastiskt gott ut. Uppskattar verkligen dina recept. Alla recept jag har testat var verkligen suveränt goda 🙂 Har tänkt göra de här söta dadelbollarna. Har köpt dadelmassa men hittar ingen information om förvaring.
  Har dadelmassan i skafferiet nu
  Ska den vara i kylskåpet? Hur länge håller den efter att man har öppnat förpackningen?
  Hoppas du har möjlighet att svara på mina frågor…

 5. Bella says:

  Hej!
  jag har en fråga!
  kan man frysa de?

 6. Sara Al Mutari says:

  Jag gjorde dessa till min pappa och han sa det var jättegott! Han irakier och väldigt petig med sina dadlar! / Tack för en jättebra sida!

 7. Kristina says:

  Jag har nu hittat dadelpasta och tänkte testa dessa bollar. Det enklaste recept jag hittat på nätet och dina andra recept har fått ”klart godkänt”. Men jag hittar ingen omvandlingstabell hur mycket pasta jag ska använda. Vad motsvarar 16 dadlar (annat recept)/300 g dadlar osv…. Klumpen jag köpt är på 1 kg…. Kan jag frysa resten så länge? Supersmidigt recept utan en massa extra ingredienser.

 8. Tack för recept! Hur länge håller de? Kan man frysa?

 9. Kan man använda torkade dadlar (och ev blötlägga dem först) eller måste det vara färska?

  1. Anonym says:

   Om du menar färska dadlar på kvist så är det inte det man ska använda. Det är torkade dadlar eller dadelmassa som går att köpa i en del mataffärer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close