Italien/ Ris/ Vegetariskt

Svamprisotto

Läcker krämig risotto med massa svamp och parmesan. Jag har även i lite citron som ger risotton en fräsch syrlig smak. Om man vill förhöja smakerna ytterligare kan man droppa lite tryffelolja över risotton vid servering. Inte hela världen om du inte har tryffelolja hemma, risotton smakar ljuvligt ändå!

4 portioner
500 g svamp (välj fritt sort efter smak eller mixa olika sorter. Jag tog skogschampinjoner)
Ca 8 dl vatten
2 st svampbuljongtärningar eller 2,5 msk svampfond
1 gul lök
3 vitlöksklyftor
2 msk olivolja
35 g smör
3 dl arborioris
1 citron
Ca 1 dl riven parmesanost
2 krm svartpeppar
Serveringsförslag (valfritt):
Tryffelolja

Recept på kycklingfilé i champinjonsås hittar du HÄR! och Zeinas Kitchen på Instagram finns HÄR!

Gör såhär:
Rensa svampen och hacka i skivor. Hacka lök i små tärningar, finhacka vitlöksklyftor. Koka upp vatten och buljong/fond. Håll buljongen varm.
Hetta upp en helt torr kastrull eller stekpanna, fräs svampen. Svampen kommer att släppa ifrån sig mycket vätska och minska till mer än hälften i volym. Lägg undan champinjonerna åt sidan.

I samma stekpanna (tvätta ej ur) lägger du häften av smöret och rör runt i pannan så den suger åt sig smakerna från svampen. Tillsätt olja och höj värmen. Stek löken tills den mjuknar och blir glansig. Tillsätt ris och vitlök, fräs under omrörning i ca 3 min. Tillsätt juice från ca 1 citron (justera syra efter smak). Fräs tills riset suger åt sig citronjuicen. Blanda ner hälften av buljongen och låt koka in i riset utan lock i ca 20-25 min. Under koktiden späder du ut risotton med resten av buljongen och rör om ofta. Vänd ner resten av smöret, parmesan och svampen. Blanda och servera genast. Toppa eventuellt med några droppar tryffelolja vid servering.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply