Banh xeo- Vietnamesisk pannkaka

Frasiga och glutenfria vietnamesiska pannkakor serverade med en krispig fyllning och läcker sås. Banh xeo betyder “fräsande pannkakor”. Du steker pannkakan krispig på bara en sida och fyller sedan direkt i stekpannan. Dessa pannkakor ska gärna innehålla räkor eller kyckling, jag gör mina vegetariska. Det som är viktigt när du gör dessa pannkakor är att du jobbar med en bra stekpanna. Smeten innehåller inga ägg eller vetemjöl och kan lätt fastna i stekpannan. Se till att steka pannkakan ordentligt med olja innan du viker ihop den.

Ca 6 pannkakor
2,5 dl rismjöl
2 tsk gurkmeja
2 dl kokosmjölk
2 dl vatten
2 st salladslök eller en liten knippe gräslök (jag tar gräslök)
0,5 tsk salt
Rapsolja till stekning
Förslag på fyllning:
Liten bit strimlad vitkål
2 rivna morötter
150 g böngroddar
2 st salladslökar
Koriander

Vietnamesisk fisksåsdressing:
4 msk fisksås (använd växtbaserad fisksås för veganskt alternativ)
Juice från 1-2 st lime (justera syra efter smak)
2 msk socker
1 röd chili 1 vitlöksklyfta
Förslag på tillbehör vid pannkakan (valfritt): Pepparmynta, krispiga salladsblad

Gör såhär:
Hacka alla grönsaker som ska vara en fyllning till pannkakorna. Gör sedan smeten. Hacka salladslök eller gräslök fint. Blanda ihop rismjöl, gurkmeja och salt i en bunke. Häll i kokosmjölk och vatten samtidigt som du hela tiden rör om med en handvisp. Tillsätt gräslök eller salladslök och blanda. Om smeten känns för tjock kan du späda ut den med lite mer vatten. Låt sedan smeten stå och svälla i 10 min. Under tiden kan du förbereda dressingen.

Hacka chili och vitlök fint. Blanda ihop med övriga ingredienser till dressingen och låt stå i kylen en stund innan servering.

Nu ska du steka pannkakorna. Ha grönsakerna som ska i pannkorna nära till hands. Hetta upp olja i en stekpanna. Här är det viktigt att jobba med en bra stekpanna, gärna non stick. Häll smet i stekpannan och vicka lite lätt på stekpannan så att smeten fördelas jämnt. Låt stekas på medelhög värme tills pannkakan stelnar, får en fin stekyta och blir frasig på undersidan. Du ska inte vända pannkakan utan den ska endast stekas på en sida.

Lägg fyllning på halva pannkakan och vik sedan ihop. Lyft upp med en stekspade och lägg på ett fat. Toppa med salladslök och servera direkt med den goda dressingen!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close