Basbousa eller namoura (kärt barn har många namn) är en orientalisk mannagrynskaka. En riktigt delikatess som är en stor favorit i Mellanöstern. Kakan dränks i sirap som gör kakan extra söt och saftig. Inte så värst svår att göra och ett gott inslag på fikabordet.
Ca 32 små bitar basbousa
Kakan:
5 dl mannagryn
1 dl riven kokos
1 dl socker
1 tsk bikarbonat
1 msk vaniljsocker
175 g smält smör
2,5 dl turkisk yoghurt
Garnering:
Ca 32 st skalade sötmandlar
Sirap:
2,5 dl vatten
3 dl socker
1 msk citronsaft från en färsk citron
1 msk rosen- eller apelsinblomsvatten (finns att hitta i de flesta välsorterade mataffärer, kan uteslutas)
Pensling till formen:
Tahini (sesampasta) eller smör
Gör såhär:
Börja med att koka sirapen. Blanda socker, vatten och citronsaft i en kastrull. Koka upp under städning omrörning, sänk värmen och låt sjuda i ca 5 min. Rör om då och då. Stäng av värmen och ha eventuellt i apelsin/rosvatten. När sirapen har svalnat täck den med ett lock för att undvika att sockerkristaller bildas på ytan. Låt sirapen kallna helt i rumstemperatur.
Kakan. Smörj en mellanstor form med tahini eller smör (jag rekommenderar tahini). Blanda mannagryn, vaniljsocker och bikarbonat ordentligt i en skål. Tillsätt de övriga ingredienser till kakan, blanda väl och tryck sedan ut degen i den smorda formen. Täck med plast och låt svälla i rumstemperatur i ca 15-20 min. Skär ut en rutmönster och tryck i mandlarna försiktigt.
Värm ugnen till 175°. Baka kakan mitt i ugnen i 20 min. Ta ut formen och skär försiktigt om kakans rutmönster på nytt, detta för att kakan inte ska smulas sönder när du skär upp den vid servering. Ta in i ugnen igen och baka i ytterligare ca 20-25 min, tills den blir gyllene. Ta ut och ringla genast över den kalla sirapen över hela kakan. Låt den suga till sig all sirap i minst 2 timmar, gärna över natten i rumstemperatur. Täck kakan när den svalnat så den inte torkar ut. När den sugit åt sig sirapen förvarar du den i kylen, håller sig bra upp till 10 dagar. Servera kakan kall eller ljummen.
Hej
Kan man byta ut bikarbonat mot bakpulver? och i så fall hur mycket bakpulver?
Det går att byta ut till bakpulver, 1 tsk bakpulver då. Lycka till /Zeina
Dus ska ta två tsk bakpulver i så fall för 1 tsk bikarbonat motsvarar 2 tsk bakpulver
Jag undrar om det går bra med grekisk joghurt istället för turkisk
Hej 🙂
Det funkar bra /Zeina
Det funkade utmärkt också med creme fraiche och lite kvarg!
Hej Zeina
Jag har en pajform på 24cm och sen har jag en medelstor långpanna, vilken är att föredra?
Jag rekommenderar pajformen 🙂
Hej ska man hälla över all sirap man gjort eller hur mycket av det??
Beroende på hur söt du vill ha den, jag häller på allt 😀
Jag brukar göra 1 1/2 sirapsklet det blir ännu godare men med lite mindre rosenvatten
Kan man frysa in den?
Det kan man göra 🙂
Använder du fint eller grov mannagryn ?
Jag använder fin mannagryn 😀
Okay toppen! Ska göra Den idag …min favorit
Hej!
Jag har bakat din recept namora,blev tyvär inte bra.
Jag tror fel på jag har använd mannagryn och inte
Fin gryn är det därför tror du.
Tack
Joumana
Hej 🙂
Det kan nog bero på mannagrynssorten, jag brukar ta den vanliga mannagrynen som finns affären. Den är fin i kornen.
Du måste ha gjort något fel för vi alla på jobbet älskade det här receptet, vi är både svenskar, sudaner, marrocaner, libaneser ,palestinier vana olika varianter men den här älskar vi alla 😀
Tack! Kakan blev uppskattad o man o bror slukade 1/2 så fort jag tog ut den ur ugnen!
Ramadan Karim
Så underbart 😀 Ramadan Karim och tusen tack för att du skriver några rader till mig. Kram /Zeina
Väldigt god. Perfekt till bairam. Tack Zeina för reseptet. Glad bairam till er.
Tack så hjärtligt själv. Eid Mubarak 😀 Kram
hej, har tyvärr ingen mannagryn men mandelmjöl kan man ersätta det med mandelnmjöl?
Hej,
Nej det blir tyvärr inte samma sak med mandelmjöl
Har sett modifierade basbousa)namoura/ravani-recept på nätet där en del av mannagrynen är utbytta mot mandelmjöl. Det blir säkert jättegott men de här ska vara mannagrynskakor. Jag byter ofta ut en del av vetemjölet mot mandelmjöl i bakrecept och det fungerar bra.
Jag har just bakat en basbousa. Skar ett traditionellt stjärnmönster på kakan. Så vackert. Jag vet dock inte var man har som tradition att skära basbousan så där. Kolla på nätet hur man gör det blir extra fint.
Men en från koster 7kr på ica
Den var väldig god och uppskattad av gästerna!
Vilket recept lyckades från första gången ,ska göra det imorgon med ,jätte gott
Gick jättebra från första försöket! Glömde bara hälla i rosenvattnet men det gick bra ändå. Tack för alla dina sypertydliga recept!
jag ska göra detta på hemkunskapen. Går det bra att låta den suga upp sirapen i ca 1 tim pågrund av brist på tid.Ska jag ändrå ng i receptet då
I vissa recept står det en halvtimme så det går säkert jättebra.
Kallas inte den för harrise också?
I vissa recept står det en halvtimme så det går säkert jättebra.
Den har många namn! Det finns ju ett ordspråk:Kärt barn har många namn. Harissa, Basbousa, Ravani, Namoura…och olika stavning på dessa.
Kan man göra dubbel sats och baka i långpanna? 🙂
Det funkar alldeles utmärkt 😀
Jag har bakat igår. Den var väldig god
Kan man ersätta bikarbonat med nåt än bakpulver?
Det borde funka med att ta ett eller två ägg i smeten.
Äggen ska vispas ordentligt. Antingen vitan och gulan separat eller blandat. Det går bra att baka utan bikarbonat/bakpulver i de flesta fall.
Jättebra recept! Bakat den så många gång lika gott varje gång! Nu vill jag bjuda kollegorna på basbusa och vill därför baka den i långpannan! Hur gör jag?
Hej kan man göra den med kvarg istället för turkiskyoghurt?
Jag tror att kvargen innehåller mindre vätska en yoghurten. Kanske funkar det om man blandar lite extra vätska i kvargen? Man kan ju alltid testa det gör jag.
Hej! Går det att göra dubbelsats?
Hej!
Jag har en hel färsk kokosnöt som jag rivit. Ska det vara mer än 1 dl i detta fall?
I never ate basbousa that rise so much like that?