Basbousa – Mannagrynskaka

Basbousa eller namoura (kärt barn har många namn) är en orientalisk mannagrynskaka. En riktigt delikatess som är en stor favorit i Mellanöstern. Kakan dränks i sirap som gör kakan extra söt och saftig. Inte så värst svår att göra och ett gott inslag på fikabordet.

Ca 32 små bitar basbousa
Kakan:
5 dl mannagryn
1 dl riven kokos
1 dl socker
1 tsk bikarbonat
1 msk vaniljsocker
175 g smält smör
2,5 dl turkisk yoghurt
Garnering:
Ca 32 st skalade sötmandlar
Sirap:
2,5 dl vatten
3 dl socker
1 msk citronsaft från en färsk citron
1 msk rosen- eller apelsinblomsvatten (finns att hitta i de flesta välsorterade mataffärer, kan uteslutas)
Pensling till formen:
Tahini (sesampasta) eller smör

Gör såhär:
Börja med att koka sirapen. Blanda socker, vatten och citronsaft i en kastrull. Koka upp under städning omrörning, sänk värmen och låt sjuda i ca 5 min. Rör om då och då. Stäng av värmen och ha eventuellt i apelsin/rosvatten. När sirapen har svalnat täck den med ett lock för att undvika att sockerkristaller bildas på ytan. Låt sirapen kallna helt i rumstemperatur.

Kakan. Smörj en mellanstor form med tahini eller smör (jag rekommenderar tahini). Blanda mannagryn, vaniljsocker och bikarbonat ordentligt i en skål. Tillsätt de övriga ingredienser till kakan, blanda väl och tryck sedan ut degen i den smorda formen. Täck med plast och låt svälla i rumstemperatur i ca 15-20 min. Skär ut en rutmönster och tryck i mandlarna försiktigt.

Värm ugnen till 175°. Baka kakan mitt i ugnen i 20 min. Ta ut formen och skär försiktigt om kakans rutmönster på nytt, detta för att kakan inte ska smulas sönder när du skär upp den vid servering. Ta in i ugnen igen och baka i ytterligare ca 20-25 min, tills den blir gyllene. Ta ut och ringla genast över  den kalla sirapen över hela kakan. Låt den suga till sig all sirap i minst 2 timmar, gärna över natten i rumstemperatur. Täck kakan när den svalnat så den inte torkar ut. När den sugit åt sig sirapen förvarar du den i kylen, håller sig bra upp till 10 dagar. Servera kakan kall eller ljummen.
42568

Join the Conversation

  1. Jasmin says:

    Hej
    Kan man byta ut bikarbonat mot bakpulver? och i så fall hur mycket bakpulver?

    1. Zeina Author says:

      Det går att byta ut till bakpulver, 1 tsk bakpulver då. Lycka till /Zeina

    2. Anonym says:

      Dus ska ta två tsk bakpulver i så fall för 1 tsk bikarbonat motsvarar 2 tsk bakpulver

  2. Katalin says:

    Jag undrar om det går bra med grekisk joghurt istället för turkisk

    1. Zeina Author says:

      Hej 🙂
      Det funkar bra /Zeina

      1. Ellinor Broms says:

        Det funkade utmärkt också med creme fraiche och lite kvarg!

  3. Mouna says:

    Hej Zeina
    Jag har en pajform på 24cm och sen har jag en medelstor långpanna, vilken är att föredra?

    1. Zeina Author says:

      Jag rekommenderar pajformen 🙂

  4. Hadeel says:

    Hej ska man hälla över all sirap man gjort eller hur mycket av det??

    1. Zeina Author says:

      Beroende på hur söt du vill ha den, jag häller på allt 😀

    2. Jag brukar göra 1 1/2 sirapsklet det blir ännu godare men med lite mindre rosenvatten

  5. Selma says:

    Kan man frysa in den?

    1. Zeina Author says:

      Det kan man göra 🙂

  6. Aisha says:

    Använder du fint eller grov mannagryn ?

    1. Zeina Author says:

      Jag använder fin mannagryn 😀

      1. Aisha says:

        Okay toppen! Ska göra Den idag …min favorit

  7. Hej!

    Jag har bakat din recept namora,blev tyvär inte bra.
    Jag tror fel på jag har använd mannagryn och inte
    Fin gryn är det därför tror du.

    Tack
    Joumana

    1. Zeina Author says:

      Hej 🙂
      Det kan nog bero på mannagrynssorten, jag brukar ta den vanliga mannagrynen som finns affären. Den är fin i kornen.

    2. Du måste ha gjort något fel för vi alla på jobbet älskade det här receptet, vi är både svenskar, sudaner, marrocaner, libaneser ,palestinier vana olika varianter men den här älskar vi alla 😀

  8. Tack! Kakan blev uppskattad o man o bror slukade 1/2 så fort jag tog ut den ur ugnen!
    Ramadan Karim

    1. Zeina Author says:

      Så underbart 😀 Ramadan Karim och tusen tack för att du skriver några rader till mig. Kram /Zeina

  9. Linda says:

    Väldigt god. Perfekt till bairam. Tack Zeina för reseptet. Glad bairam till er.

    1. Zeina Author says:

      Tack så hjärtligt själv. Eid Mubarak 😀 Kram

  10. hej, har tyvärr ingen mannagryn men mandelmjöl kan man ersätta det med mandelnmjöl?

    1. Zeina Author says:

      Hej,
      Nej det blir tyvärr inte samma sak med mandelmjöl

      1. Minou says:

        Har sett modifierade basbousa)namoura/ravani-recept på nätet där en del av mannagrynen är utbytta mot mandelmjöl. Det blir säkert jättegott men de här ska vara mannagrynskakor. Jag byter ofta ut en del av vetemjölet mot mandelmjöl i bakrecept och det fungerar bra.
        Jag har just bakat en basbousa. Skar ett traditionellt stjärnmönster på kakan. Så vackert. Jag vet dock inte var man har som tradition att skära basbousan så där. Kolla på nätet hur man gör det blir extra fint.

    2. Men en från koster 7kr på ica

  11. Malin says:

    Den var väldig god och uppskattad av gästerna!

  12. Randa says:

    Vilket recept lyckades från första gången ,ska göra det imorgon med ,jätte gott

  13. Sandra says:

    Gick jättebra från första försöket! Glömde bara hälla i rosenvattnet men det gick bra ändå. Tack för alla dina sypertydliga recept!

  14. Emanuel says:

    jag ska göra detta på hemkunskapen. Går det bra att låta den suga upp sirapen i ca 1 tim pågrund av brist på tid.Ska jag ändrå ng i receptet då

    1. MixyT says:

      I vissa recept står det en halvtimme så det går säkert jättebra.

  15. Ninwa says:

    Kallas inte den för harrise också?

    1. MixyT says:

      I vissa recept står det en halvtimme så det går säkert jättebra.

    2. Eberle says:

      Den har många namn! Det finns ju ett ordspråk:Kärt barn har många namn. Harissa, Basbousa, Ravani, Namoura…och olika stavning på dessa.

  16. Kan man göra dubbel sats och baka i långpanna? 🙂

    1. Zeina Author says:

      Det funkar alldeles utmärkt 😀

  17. Anonym says:

    Jag har bakat igår. Den var väldig god

  18. Kan man ersätta bikarbonat med nåt än bakpulver?

    1. MixyT says:

      Det borde funka med att ta ett eller två ägg i smeten.

      1. MixyT says:

        Äggen ska vispas ordentligt. Antingen vitan och gulan separat eller blandat. Det går bra att baka utan bikarbonat/bakpulver i de flesta fall.

  19. Jättebra recept! Bakat den så många gång lika gott varje gång! Nu vill jag bjuda kollegorna på basbusa och vill därför baka den i långpannan! Hur gör jag?

  20. Hej kan man göra den med kvarg istället för turkiskyoghurt?

    1. Eberle says:

      Jag tror att kvargen innehåller mindre vätska en yoghurten. Kanske funkar det om man blandar lite extra vätska i kvargen? Man kan ju alltid testa det gör jag.

  21. Hej! Går det att göra dubbelsats?

  22. Josef Morad says:

    Hej!
    Jag har en hel färsk kokosnöt som jag rivit. Ska det vara mer än 1 dl i detta fall?

  23. I never ate basbousa that rise so much like that?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close