Stora saftiga amerikanska blåbärsmuffins. Fluffiga och mjuka inuti med frasig topping😍 Enkla att baka och håller sig fint i rumstemperatur 3-4 dagar, i frysen upp till 3 månader.
12 st stora eller 14 mellanstora blåbärsmuffins
Smultäcke:
0,5 dl socker
1 dl vetemjöl
30 g kallt smör
1 ½ tsk malen kanel
Muffinsen:
2 ägg
3 dl socker
2,5 dl mjölk
1 dl rapsolja
6 dl vetemjöl
1/2 tsk salt
3 tsk bakpulver
2,5 tsk vaniljsocker
350 g dl blåbär (färska eller djupfrysta)
Florsocker till garnering
Gör såhär:
Blanda snabbt ihop smultäcket och lägg åt sidan. Värm ugnen till 200°, över och undervärme. Klä en muffinsplåt med papper.
Blanda mjöl, bakpulver, salt och vaniljsocker i en skål och ställ åt sidan. Vispa ägg och socker tills det blir vitt och pösigt. Vänd i mjölk och olja. Sikta i de torra ingredienserna och vänd försiktigt. Smeten är tjock och kladdig. Vänd i blåbären försiktigt (spara lite blåbär till garnering). Lägg smeten jämnt i muffinsplåten, garnera med lite blåbär. Strö på smultäcket. Baka mitt i ugnen i ca 25 min. Ta ut och låt svalna en stund innan servering.