Borsjtj- Rödbetssoppa med vitkål

Bortsjtj är en klassisk rödbetssoppa som jag älskar att laga på vintern när det är kallt ute. Med sin vackra färg lyser den upp en mörk vinterkväll och den värmer och stärker. Det finns många olika recept och sätt att laga på borsjtj på. Den kan innehålla allt från kött, korv, selleri till olika rotfrukter. Huvudingredienserna är dock alltid rödbetor och vitkål, sen kan man variera den efter smak. Jag gillar min soppa vegetarisk och fyller ut den med potatis. Det ukrainska brytbrödet pompuski är ett givet tillbehör till.
6 portioner
5-6 st råa rödbetor
1 gul lök eller 1 purjolök (jag tar purjolök)
2 morötter
1 klyfta vitkål, ca 1/4 vitkålshuvud (ca 300 g)
4-5 st potatisar
2 vitlöksklyftor
1,5 liter vatten
2 lagerblad
2 msk vinäger eller saften från 1 citron
2 st grönsaksbuljong
2-3 msk tomatpuré
Salt & peppar
Smör eller olja till stekning
Garnering:
Finhackad persilja eller dill
Smetana eller creme fraiche
Servering:
Pompuski, ukrainskt brytbröd med vitlök- recept HÄR!

Gör såhär:
Skala rödbetor, morötterna och potatis. Riv eller strimla alla grönsakerna, skär potatisen i tärningar. Värm smör och olja i en rymlig gryta. Börja med att steka lök, vitlök, vitkål och morot. Fräs grönsakerna ett par minuter, tills de mjuknar. Vänd i rödbetorna och stek allting under omrörning i nån minut till. Tillsätt kokhett vatten, smulade buljongtärningar, tomatpuré, peppar och lagerblad. Vänd i potatis och koka upp allt under lock på medelhög värme, 20-30 min. Smaka av med vinäger/citron, salt och peppar. Servera soppan med en klick smetana och garnera med finhackad persilja eller dill. Servera gärna med ukrainskt brytbröd.

Join the Conversation

  1. Hur mycket potatis ska det vara? Det står inte i listan över ingredienser, så det var tur det fanns hemma 🙂

    1. Zeina Author says:

      Hej, oj så klantigt av mig. Det ska vara 4-5 stycken potatisar i 😀

  2. fredrika says:

    funkar det att frysa den här soppan?

    1. Olena says:

      Kan du vara snäll och ta bort tag ryssland? Borsjtj är en ukrainsk soppa och inte rysk.
      https://www.unesco.org/en/articles/culture-ukrainian-borscht-cooking-inscribed-list-intangible-cultural-heritage-need-urgent

  3. Olena says:

    Detta är ukrainsk nationell rätt och inte rysk!

  4. Förlåt, det här som du kokat är inte borsch. Du gjort allt fel. Du ska steka bara rödbetor ,morot och lök ! Potatis, kål och andra grönsaker ska inte stekas !

    1. MixyT says:

      Vegansk rödbetssoppa med inspiration från borsch? Jag har ätit äkta borsch tillagad av en ukrainska och det var vansinnigt gott. Själv jag lagar ofta en rödbetssoppa som är nästan lika god som borsch. Man tar vad man har som Kajsa Varg (inte) sa. Slava Ukraini!

  5. Albert Hjälm says:

    Ett trick är att spara en halv rödbeta rå. Sen precis innan servering river en i den i soppan. Blir mycket roligare färg.

  6. Anonym says:

    Jättegott!!!

  7. Anonym says:

    Låter supergott, ska testa i helgen! Om du hade lagt till kött, t.ex. högrev, när hade du lagt till det?

  8. Birgitta Sjöstedt says:

    Jag älskar Bortsjtj och gör den varje höst. Ja, Albert Hjälm, rätt med råriven rödbeta allra sist. Enligt ett mycket gammalt recept jag haft ,( tyvärr borttappat under flytt ,) skulle man steka det rårivna tillsammans med tomatpure först.
    I det receptet redde man också soppan med lite vetemjöl som var rostat i ugnen.
    Tack Zeina för alla dina härliga recept och att du delar med dig så frikostigt. <3

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close