Irländska potatisplättar som påminner om potatisbullar. Så himla goda och enkla att göra! Boxty serveras gärna till frukost med bacon men passar även alldeles utmärkt att serveras som lunch eller tillbehör vid maten med en klick crème fraiche och gräslök. En skiva gravad lax och sallad bredvid är ljuvligt. Här hemma blev dessa direkt en favorit som mina barn älskade.
Missa inte att följa Zeinas Kitchen på Instagram HÄR! och Facebook HÄR!
Ca 20 st plättar
1 kg mjölig potatis
Ca 2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
Ca 2 dl mjölk (3% fetthalt)
1,5 tsk salt
Smör till stekning
Serveringsförslag:
Creme fraiche
Finhackad gräslök
Recept på nordafrikanska potatisbullar hittar du HÄR!
Gör såhär:
Skala 500 g potatis och hacka i tärningar. Koka mjuka i saltat vatten och mosa sedan till mos med en potatisstöt. Skala resterande 500 g potatis och riv på grova sidan av rivjärnet. Pressa ur vätska från rivna potatisar med händerna.
Blanda potatismos, riven potatis, salt, mjöl och bakpulver i en bunke. Häll i mjölk i omgångar och blanda ordentligt tills du får en ganska kladdig smet. Tillsätt eventuellt mer mjöl om smeten känns allt för kladdig eller mer mjölk om smeten känns för fast.
Hetta upp smör i en stekpanna. Klicka ut smet i stekpannan med en sked och platta smeten med undersidan av skeden tills du får en rund och fin plätt. Låt stekas på medelhögvärme ca 4 min på varje sida tills plättarna får en fin färg. Servera nystekta och varma med önskat tillbehör.
Testade dessa.
Blev så goda. Tack för en toppenblogg
Hej! Älskar dina recept, äter de 3 ggr / v. Gjorde dessa med havremjölk och stekte i rapsolja – veganskt och helt fantastiskt gott. Tack!