Ugnsbakad brysselkål med rödbetor som smaksätts med sumak och granatäppelkärnor. Sumak är en röd syrlig krydda som används mycket i Mellanöstern, du kan ersätta den med citron. Brysselkålen blir syrliga av sumaken, söta av sirap och rödbetor, och får lite krispighet av granatäppelkärnorna. Mmmmm….. supergott!
6-8 små portioner
1 kg brysselkål
3-4 st rödbetor
2 vitlöksklyftor
4-5 msk ljus sirap
0,5 dl olivolja
2 tsk örtsalt eller salt
Garnering:
1 msk sumak (kan ersättas med juice från en halv citron)
Kärnor från 1 granatäpple
Gör såhär:
Värm ugnen till 200°. Ta bort de de yttersta bladen på kålen, skär bort skaften och dela sedan i mitten. Skala och hacka rödbetorna i tärningar. Lägg rödbetor och brysselkål i en ugnsform. Tillsätt pressade vitlöksklyftor, olivolja, sirap och salt. Blanda allting ordentligt. Baka mitt i ugnen i ca 20-25 min. Lägg på ett fat och toppa med sumak och granatäppelkärnor. Servera kall eller varm som tillbehör vid maten.
Herregud vad gott det här ser ut! Vilken vegansk rätt hade du dock serverat detta med? Är rätt ny på att laga mat så har inte helt koll på sånt själv…
Vegetariska/veganska biffar med bönor eller linser i smeten. Jag bjöd turkisk joghurt till.
Jag tog granatäppelsirap. Jättegott. Hade inga rödbetor hemma. Nästa gång ska jag köpa rödbetor.