Läcker brysselkålsgratäng som är ett gott tillbehör vid de flesta rätter!
4 portioner
500 g brysselkål
1 liten purjolök
2 vitlöksklyftor
Zest från 1 citron
3 dl grädde
150 g riven ost
Riven parmesan till garnering (valfritt)
Rostad lök eller knaperstekt bacon till garnering (valfritt)
1,5 tsk salt
Rikligt med svartpeppar
Smör till stekning
Gör såhär:
Ta bort de de yttersta bladen på kålen, skär bort skaften och dela sedan i mitten. Strimla purjolöken. Hetta upp smör i en stekpanna och stek purjolöken tills den får färg. Vänd i brysselkålen och stek lite till. Tillsätt zest från 1 citron, pressad vitlök och stek lite till.
Värm ugnen till 225°, över och undervärme. Lägg den stekta bryssselkålen i en ugnsform. Krydda med salt och peppar. Strö den rivna osten över och häll sedan över grädde. Toppa med riven parmesan och gratinera mitt i ugnen i ca 25 min. Toppa med rostad lök eller knaperstekt bacon. Servera och njut!