Mustig chiligryta som mättar många. Perfekt att bjuda på till sommarens bjudningar! Festligt, lättlagat och supergott. Du kan med fördel laga grytan dagen innan servering och värma upp på grillen när du får gäster.
8 portioner
500 g färs (kött eller vegofärs)
2 gula lökar
6-8 vitlöksklyftor
1 röd paprika
2 frp svarta bönor (á 400 g)
2 burkar krossad tomat (á 400 g)
3-4 msk tomatpuré
1 msk chipotlepasta
1 msk spiskummin
1 msk paprikapulver
1 msk torkad oregano
2 st lagerblad
Salt och svartpeppar
Rapsolja till stekning
Ca 4 dl vatten
Serveringsförslag:
Guacamole
Majskolvar
Padronpeppar
Tortillachips
Riven cheddarost
Gräddfil
Jalapeno
Lime att pressa över
Färsk koriander
Gör såhär:
Hacka lök och paprika i små tärningar, finhacka vitlök. Hetta upp olja och stek löken tills den får färg. Tillsätt färs och stek lite till. Vänd i paprika, vitlök och stek under omrörning i ca 4-5 min. Vänd i oregano, spiskummin, chipotle, paprikapulver, tomatpuré och stek under omrörning i några minuter. Häll över krossad tomat, svarta bönor, tillsätt lagerblad, vatten, salt och peppar.
Låt grytan puttra under lock på grillen eller spisen i ca 1-1,5. Späd eventuellt ut med mer vatten om grytan känns torr. Servera med önskat tillbehör och njut.