Beyti kebab-Turkisk kebab

Saftig kebab tillagad i frasig deg serverad med en läcker tomatsås. En autentisk beyti kebab grillas över öppen eld invirad i lavashbröd. Detta är en förenklad variant som blir magiskt god där kebaben tillagas i filodeg eller tortillabröd.

4-6 portioner
250 g yufka filodeg eller ca 12 st tortillabröd (läs tips nedan)
Rapsolja till pensling och garnering
Kebaben:
800 g köttfärs
2 gul eller rödlök
2 vitlöksklyftor
Ca 4-5 msk finhackad persilja
3/4 dl ströbröd
1 ägg
2 tsk paprikapulver
1,5 tsk salt
2 krm svartpeppar
Tomatsås:
25 g smör
4 msk tomatpure
Ca 2,5 dl vatten
Salt & peppar
Yoghurtsås:
2 dl turkisk yoghurt
1 vitlöksklyfta
Salt
Grillade grönsaker (valfritt):
4 tomater, 2 lök, 4-5 st sivri
Serveringsförslag:
Tomatbulgur
(jag gjorde min utan paprika)
TIPS! Jag har använt en filodegssort som heter yufka, den är lite tjockare än klassisk tunn filodeg som finns i mataffärerna. Yufka hittas främst i livsmedelsbutiker som säljer produkter från Mellanöstern. Det funkar dock alldeles utmärkt att laga denna rätt med tortillabröd eller tunn filodeg. Det blir supergott med tortillabröd, välj medium storlek eller baka egna, recept hittar du HÄR!

Gör såhär:
Börja med att förbereda såserna så har du dem redo när det är dags att servera kebaben senare. Blanda ihop yoghurtsåsen och ställ i kylen. Hetta upp smör i en liten kastrull och fräs tomatpurén under omrörning i ca 4-5 min. Tillsätt vatten och smaka av med salt. Låt såsen puttra under lock i 10-15 min.

Kebaben: Riv lök fint och pressa ur överflödig vätska. Riv vitlök. Blanda ihop alla ingredienser till kebaben. Forma kebab och lägg på en plåt. Om du ska grilla grönsaker bredvid delar du lök i klyftor, tomat i halvor och lägger i samma plåt med kebaben. Tillsätt även sivrin och ringla olja över. Värm ugnen till 225°, gärna med grill funktion på. Tillaga kebaben mitt i ugnen i 7-8 min. Kebaben ska inte bli helt färdiglagad, bara få lite yta och släppa ifrån sig vätska. Kebaben kommer att tillagas klart i filodegen/tortillabröden senare. Ta bort kebaben från plåten och ta in grönsakerna i ugnen igen och grilla klart dom i ca 5-7 min till.

Lägg kebab i filodeg eller tortillabröd och rulla till en rulle. Skär diagonala skivor och lägg på en plåt med bakplåtspapper med skarven nedåt. Pensla med olja. Värm ugnen till 225° och tillaga mitt i ugnen tills degen blir frasig, ca 12-16 min. Toppa kebaben med tomatsås och servera med yoghurtsås, grillade grönsaker och tomatbulgur.

Join the Conversation

  1. Lagadfe beyti kebab men yufkan torkade så himla snabbt,
    tips till er som ska göra denna rätt:
    Lägg en handduk över så de inte torkar
    fyllt ut hela rullen annars blir det massa deg som inte fylls ut
    och ändra grillfunktionen till normal, ..….

  2. Paula says:

    Ska man inte pensla varje lager med olja eller liknande?

    1. Anonym says:

      Japp

  3. Så gott! says:

    Lagade denna och det blev middagens höjdpunkt! Smaksatte kebaben och tomatsåsen på egen hand (bl.a. genom att använda fett/juice som kebaben släppte ifrån sig) och använda yufka för baklava samt penslade rikligt med smält smör. Då blev det toppen! Så spröda och goda bitar av filo och kebab med tomatsås och vitlöksyoghurt (grekisk yoghurt/vitlök/salt).

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close